3-минутно упражнение срещу тревожност

Две полезни практики ще ви помогнат да се отърсите от това чувство

27 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Продължаващото разпространение на COVID-19 и различните икономически и политически вълнения по света носят не малко причини за тревога. Истината обаче е, че притесненията не оказват никакво влияние върху резултата от тези събития – те просто ни карат да задържаме в себе си чувства на безпомощност и стрес. Макар че негативните мисли са част от нашата биология и не могат да бъдат премахнати напълно, всеки човек може да предприеме мерки, които да му помогнат да се справи по-ефективно с тях, казва Матю Фери, автор на Quiet Mind, Epic Life.

„Много хора са останали с впечатлението, че трябва да променят изцяло начина си на мислене, за да се справят с тревожността. Това, от което всъщност имате нужда, е да промените контекста, на който се базира вашето безпокойство“, твърди той.

Фери предлага две 3-минутни упражнения, които могат да помогнат в борбата срещу тревожността.

Представете си най-лошия възможен сценарий

Един от случаите, в които човек най-често изпитва притеснения, е когато опитва нещо ново, а залозите са големи. Според Фери в тези случаи страхът поема контрол върху нашето съзнание и замъглява способността ни да мислим трезво. За да създадем една по-позитивна среда на мислене обаче трябва първо да отидем до най-крайната точка на негативизъм. Иначе казано, трябва да помислим за най-лошия възможен сценарии.

„В момента е модерно да се говори за даване на приоритет на позитивните мисли. Позитивизмът обаче е ненадежден и крехък. Той може да бъде разбит от дори най-малката пречка. Вместо това трябва да внесете повече реализъм в ситуацията и да подходите към нея логично“, казва той.

Според Фери, за да се отървем от негативния глас в главата си трябва да си представим лошо бъдеще, от което се страхуваме и да създадем план, с който да се подготвим за него.

„Повечето хора си представят този сценарии и създават план, как да го избегнат. Така обаче те остават на неутрална позиция. Трябва да достигнете до крайната точка на негативизъм. Планът трябва да е за преодоляване на най-лошия сценарии, а не за негово избягване. Така ще намерите истинско спокойствие и действителност ще знаете какво да направите, ако най-лошото се случи“, смята той.

Разделете се с илюзиите

Второто упражнение, което предлага Фери, е свързано с отърваването от това, което той нарича „преувеличени страхове от загуба на въображаеми ползи“.

„Ние се пристрастяваме към идеи за бъдещето си, които не са истински. Това е обратното на най-лошия възможен сценарии. Когато си представяме, че в бъдеще ще ни се случи нещо хубаво, ние се страхуваме от възможността да го изгубим. Това ни кара да променяме поведението си“, казва той.

По думите му този страх може да ни парализира или пък да ни накара да бъдем ядосани на другите, които смятаме за пречка пред реализирането на това бъдеще. Борбата с тези мисли може да бъде спечелена само с логика, категоричен е Фери.

„Идентифицирайте нещото, което се страхувате да изгубите в бъдеще. Помислете дали имате причина да изпитвате подобен страх или той е преувеличен. След това се запитайте как загубата на това нещо ще ви се отрази, без обаче да преувеличавате. Примирете се с този резултат и продължете напред“, съветва той.

Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа