Интелигентните хора никога не използват тези 8 фрази

На пръв поглед безобидни, могат да доведат до лоши последствия

08 октомври 2019 г.
Интелигентните хора никога не използват тези 8 фрази

Илюстрация: ​Guliver / iStock

Случвало ви се е, естествено! Да казвате неща, които събеседникът ви разбира съвсем иначе, да изопачи фразата ви и така съвсем безобидни думи да доведат до много неудобни и неприятни последствия. Такива недоразумения се получават когато не се разбират и осъзнават емоциите на околните. За да има разбирателство, трябва да е налице умение, наречено „социална осъзнатост“. То предполага способността да усещате чувствата на хората и да отчитате техния житейски опит.

TalentSmart – компания, изследваща емоционалния интелект, провежда текст, в който вземат участие повече от 1 милион души и резултатите говорят недвусмислено: мнозина от нас не са развили навика на социалната осъзнатост. Защо? Защото в моментът на разговора мислим само за това какво да кажем после и абсолютно забравяме за човека, с когото общуваме.

Хората са сложни същества и докато не обърнете внимание на събеседника си, не се надявайте, че ще можете да го разберете. Ето няколко фрази, които хората с високо ниво на емоционален интелект се стараят да не употребяват в речта си, защото могат да обидят събеседника.

1. “Изглеждаш уморен/а“

Да си в компанията на уморен човек не е особено приятно преживяване. Той има измъчен вид, трудно му е да се концентрира и вероятно е доста раздразнителен. Като му кажете, че изглежда уморен, се подразбира всичко изброено, а вероятно и нещо по-лошо. Не казвайте тази фраза, просто попитайте: „Всичко наред ли е при теб?“

Повечето хора казват: „Изглеждаш уморен“ с добри намерения, просто искат да разберат дали всичко при човека е наред, но задайте този въпрос направо, не правете предположения. В този случай е най-вероятно човек да ви сподели как се чувства.

Освен това, и то е много важно, няма да изглеждате грубиян в неговите очи – той ще разбере, че просто се безпокоите за него.

2. „Браво! Свалил/а си много килограми!“

Още един израз, изречен с добри намерения и идеята да се направи комплимент, но от него вее негативизъм – подчертава, че в миналото човекът е бил много дебел и е изглеждал непривлекателно. Вместо него кажете: „Изглеждаш прекрасно!“ Тук всичко е пределно просто – не сравнявате външността му с миналото и комплиментът е налице.

3. „Той, все едно, не те заслужава.“

Всеки човек може да има проблеми в любовните отношения, но тази фраза е провокативна, защото означава, че той е направил неправилен избор, допуснал е грешка. По-мъдро е да кажете: „Той загуби много“, защото в това няма критика – позитивно е и изразява вашата подкрепа.

4. “Ти винаги…“ или „Ти никога…“

Хората са многостранни – не можеш да ги вкараш в някаква рамка, а подобни обобщаващи фрази показват, че човек трябва да има едно наум за вас, и, тъй като вече е нащрек и едва ли не – обиден, че го слагате под някакъв общ знаменател, той не слуша какво му говорите по-нататък. Това е лошо, защото такива изрази са налице, когато става дума за нещо наистина важно. По-добре кажете, че човекът, по ваше мнение, е направил нещо неправилно, но не го упреквайте така подчертано. Опирайте се на конкретни факти. Ако има проблем с поведението, можете да изразите мисълта си с помощта на думи като: „Струва ми се, че правиш това прекалено често“.

5. „Изглеждаш великолепно за възрастта си.“

Намекът за възрастта е своеобразно мерило, което никога не е добре прието и винаги звучи грубо, независимо колко близък е човека, на когото го казвате. Никой не иска да чуе, че е доста умен за спортист, примерно, така че и хората на възраст не биха искали да чуят, че изглеждат добре за годините си. Те просто искат да чуят, че са умни и стройни. Затова по-добре е да кажете: „Изглеждаш чудесно.“ – Звучи съвсем простичко, а и в искрения комплимент няма сравнения, които биха донесли болка на събеседника ви.

6. „Както вече казах…“

Всеки от време на време забравя нещо. Когато кажете това, се предполага, че ви обижда необходимостта да повторите нещо, което вече сте казали. А това, от своя страна, обижда събеседника ви, на когото му е интересно да узнае вашата гледна точка. Ако ви е неприятно да повторите нещо, което вече сте казани, то също е знак - например, че не сте уверени в себе си, или мислите, че сте по-добри от всички останали. (Вероятно и двете).

Опитайте да премахнете тази фраза от речника си и да намерите начин да обясните мислите си възможно най-достъпно – така че събеседникът ви да запомни всичко, което вече сте казали.

7. „Успех!“

Няма нищо лошо да пожелаете успех на някого, но това не е еднозначна дума. Можете да се изразите доста по-добре. Защото, пожелавайки късмет, вие може би казвате, че този успех зависи от късмета на човека, с когото говорите. Затова е много по-добре да кажете: „Знам, че в теб има всичко необходимо, за да успееш.“

Тези думи придават повече увереност в себе си и силите си – този човек със сигурност ще запомни, че именно вие сте му казали това.

8. „Ти решаваш“ или „Както искаш“.

Може на вас да ви е все едно, но човекът, който ви пита за нещо, иска да разбере именно вашето мнение, иначе не би ви попитал. Затова кажете: „Не съм специалист, но има над какво да се помисли, например…“

Изказвайки своето мнение, при това без да заставате на нечия страна, показвате, че събеседникът ви не ви е безразличен.

Марина Атанасова по материали на inc.com

Да поговорим

Фразите, които карат хората да не ви слушат

Да поговорим

Топ 3 на фразите, с които не казваме нищо, а изричаме всеки ден. И дразним

Да поговорим

7 саморазрушителни фрази, които нямат място в живота ни

Да поговорим

Ревизия на грешните фрази, с които възпитаваме

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им