Как управляваме парите в нашето семейство

Общ бюджет или всеки за себе си - финансов специалист коментира

01 Април 2019 г.
Как управляваме парите в нашето семейство

Снимка: Shutterstock

Дали ще управляваме сами парите си, дали ще имаме общ бюджет с нашата половинка или всеки от нас ще покрива различни разходи, е емоционално решение и зависи от много неща. Няма универсален подход, който да е подходящ за всички ситуации и видове взаимоотношения. В тази статия ще ви споделя какви начини има за управление на парите при една двойка и какви са плюсовете и минусите на всеки един от тях, пише Стойне Василев.

Той е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти.

При подготовката за този материал, прегледах бележките си от работата с много двойки (семейни и без брак), които живеят заедно, разпитах моите приятели със сериозни връзки и прочетох мнението на десетки българи в социалните мрежи и специализираните форуми. Оказа се, че при половината двойки бюджетът е общ, а при останалите всеки партньор си харчи парите по собствено усмотрение. Изненадващо за мен, близо 10% от хората не знаят каква заплата получава половинката им (а и не ги интересува).

Като малки имаше един израз, че „кой предлага, той залага“ и затова в тази дискусия пръв ще споделя как управляваме парите в нашето семейство. Първите 6 години съм бил основно при баба ми и дядо ми, и те са ми дали първите уроци за парите. При тях парите бяха общи и стояха на едно място, въпреки че дядо ми Стойне (кръстен съм на него) получаваше поне 10 пъти повече доходи (заплата и миньорска пенсия) от баба ми. Аз също знаех къде стоят парите и често те ми казваха да взема от тях 5 лева и да им ги донеса. Нито веднъж не се изкуших да взема пари за себе си. При родителите ми нещата бяха по същия начин.

Когато ние с приятелката ми (сега съпруга) заживяхме заедно, приложихме същия модел. Тогава аз работех, а тя беше студентка, но винаги съм смятал парите за общи и Ади имаше равен глас с мен за това как да ги харчим. Нещата се промениха, аз напуснах работа, а тя расте в кариерата си, но по отношение на парите подходът не се е променил – заедно определяме какви суми да заделим по отделните пера от разходи и всеки от нас записва за какво е изхарчил парите.

За нас, плюсовете в този подход са много, а като минус бих посочил неудобството партньорът с по-ниски доходи да „иска пари за себе си“ или на този с по-високата заплата да се чувства „ощетен“. В нашето семейство преодоляхме тези негативи с лични фондове „И аз съм човек“, които всеки си събира и харчи както реши. Те са в рамките на около 500 лева и не се ползват често.

Едно нещо ни обединява (освен брака и дъщеря ни) – нашите общи цели. Независимо как управляваме парите с нашата половинка (общо или отделно), ако нямаме обща (или поне подобна) визия за бъдещето, то сме просто двама души, които живеят заедно и когато първоначалната тръпка отмине, ще е много трудно да останем заедно. Основните ни цели с Ади са свързани с финансовата, географската и времевата свобода, пътуванията, непрекъснатото ни израстване като индивиди и това да помагаме на останалите с нашите знания и умения.

Отделни бюджети

Този подход става все по-разпространен, особено сред хората от поколението Y, които сега започват да изкарват повече пари и не искат да ги делят, дори с половинката си. И да живеят заедно, тези двойки си имат самостоятелни бюджети и всеки партньор сам решава за какво ще си харчи парите, като заделя средства само за общите разходи като наем, храна, битови сметки и други.

Плюсовете на този подход не са малко, като на първо място е това, че споровете за пари се намаляват до минимум. Всеки от партньорите решава за какво да ги харчи и не може да обвинява другия за необмислени или излишни покупки. Това създава и висока степен на лична отговорност как да управлява личните си финанси – дали да спестява, да харчи до последната стотинка или да живее на кредит (или както се казва „волна програма“). Отделните бюджети спомагат и за повишаване на финансовата независимост. За разлика от общата каса, при този подход няма нужда да питаш някой друг дали да дадеш пари за това или онова.

Негативите на отделните лични финанси също са доста, особено за хората, които по една или друга причина получават по-ниски доходи. За една жена, която е по майчинство и втората година получава само минимална сума, ще ѝ е трудно да се издържа сама. Също, ако единият от партньорите остане без работа или има по-високи извънредни разходи, също ще бъде трудно да поддържа стандарта си. Не се рядкост и конфликти за това кой трябва да плати някоя сметка, на кого точно е кучето, кой е ударил колата и много подобни ситуации.

Този подход е подходящ за двойки, които са в началото на своята връзка и все още не са сигурни дали ще се получи. Също така, се предпочита от хора, които получават много по-високи доходи от своите половинки или имат много по-голямо богатство от тях. Така, те защитават своите интереси. Обикновено, при тях има предварителни споразумения с каква сума или процент ще участват в общия бюджет или какви разходи ще поемат.

Както нещата не са само черни или бели, така има и комбинирани варианти за управлението на семейните пари. За тях можете да прочетете тук.

Да поговорим

Как да управляваме парите си като възрастни, а не като деца

Да поговорим

Да помогнем на детето в харченето на пари

Да поговорим

5 теми за парите, които да не обсъждате с детето

Всички възрасти

Джон Кехоу за парите

Още от Да поговорим

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Липсата на този елемент в храната може да провокира редица проблеми, включително и да се отрази на сърдечното здраве. Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако децата не получават достатъчно магнезий

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Жизел Бюндхен

Снимка: Getty images

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

Илюстрация: Guliver / i Stock

Да поговорим

Как моделът на възпитание бележи самите родители

Стилът им остава отпечатък върху здравето и самочувствието

Леонардо ди Каприо. Снимка: Getty

Новини

Важна стъпка: Леонардо ди Каприо представи на майка си новата любима

Тримата заедно посетиха музея Pinacoteca Ambrosiana в Милано

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Здраве

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Какви температура са подходящи за готвене на месо и мляко

Бони Райт. Снимка: Getty

Новини

Екранната Джини Уизли стана майка за първи път

Звездата от “Хари Потър“ Бони Райт гушна момченце

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Важно е да научите детето на полезни навици за сън от съвсем малко.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

Здравословни навици за сън при децата

Ето как да ги създадете във възрастта между 18 и 24 месеца