Успешното дете: как да развием 6 основни качества

Ако родителите успеят, ще му помогнат много както в бъдещата кариера, така и в отношенията с околните

05 декември 2022 г.

Илюстрация: Shutterstock

Има качества, които помагат на детето да бъде успешно в бъдеще и то във всички сфери на живота – от кариерата до семейството. И те се възпитават още в ранно детство. Например способността да защитава личните си граници.

Психотерапевтът Ейми Морин, водеща на подкаста  Right Thinking и автор на бестселъра "13 Habits of Strong Men", ги изброява и съветва родителите как да го постигнат.

Самодостатъчност и висока самооценка
Ако детето ви се разстройва, че неговият приятел е получил по-висока оценка или е по-харесван, то по същество дава на другия човек власт над емоциите си.
Има такива хлапета, които се чувстват страхотно независимо от успеха или провала на другите хора.

Какво да направите: Заедно с детето си измислете фрази, които то може да си повтаря. Използвайте думи, които показват, че то е отговорно за начина, по който мисли, чувства и се държи – независимо какво правят другите. Това ще заглуши негативните гласове в главата му. Най-ефективните фрази са кратки и лесни за запомняне:

- „Действам уверено.“

- „Достатъчно добър съм.“

- „Избирам да бъда щастлив днес.“

Адаптивност
Независимо дали става въпрос за смяна на училището, преместване в друг град , държава или дом, детето променя обичайния си начин на живот.
Психически силните деца разбират, че промяната винаги е към по-добро, дори и да не изглежда така в началото.

Какво да направите: Когато на детето предстои голяма промяна, го помолете да говори подробно за чувствата си. И най-важното, помогнете му да намери правилните думи, за да опише какво го вълнува: например тъжен, щастлив, разочарован, нервен, нетърпелив.

Способността да казва "не"
За децата често е много трудно да кажат „не“, защото им е неудобно. Ако наберат смелост да го правят по-често, ще открият, че с времето става по-лесно. Това намалява стреса, свързан с необходимостта да правят нещо, което не искат.

Какво да направите: Когато детето ви е изправено пред избора да каже „да“ или „не“, попитайте го какво ще трябва да пожертва, ако каже „да“. След това попитайте: „Готов ли си наистина да направиш това?“
Помогнете му да намери смелост да каже „не“, като измисли учтив начин да откаже на някого:

- "Не, не мога". (Не винаги е необходимо да се обяснява причината.)

- „Много ви благодаря за поканата, но имам други планове.“

- „Трябва да помисля.“

Признаване на грешките си
Децата често се изкушават да скрият грешките си, защото не искат да им се карат. Може би са забравили да си напишат домашното или случайно са счупили скъпа ваза.
Признаването на грешки обаче помага да изградят характер. Освен това, след като детето се извини, то намира начин да избегне повторението на същата грешка в бъдеще.

Какво да направите: Ако детето ви направи грешка, напомнете му, че може да промени ситуацията, за да не се повтори. Обсъдете заедно какво трябва да се направи.

Да се радва на чуждия успех
Нормално е децата да ревнуват, например когато приятелите им получат нова играчка. Но негативното отношение към другите хора им вреди. Насърчавайте детето си да хвали приятелите си, ако направят нещо добро. Психически силните деца подкрепят връстниците си.

Какво да направите: Помолете детето си да направи списък с черти, на които се възхищава. Може би иска да стане по-уверено като приятеля си или така весело както съученика си. И го помолете да се държи така, сякаш вече притежава тези качества.

Упоритост в постигането на целта
Когато са необходими много време и усилия за постигане на цел, дори възрастния има желание да се откаже. Но психологически силните хора, независимо от възрастта, ще продължат да вървят напред.

Какво да направите: Помолете детето си да напише писмо, изпълнено с думи на доброта и насърчение към себе си. Може да бъде дълга бележка или кратка и проста бележка, която казва: „Знам, че нещата не са лесни, но мога да ги направя.“
И всеки път, когато се изкушава да се откаже, му напомняйте да прочете отново това писмо. Това ще го мотивира да продължи напред.

Мона Василева 

Коментари
Последни видеа