Ограничете мазното през бременността

Имунитетът на бебето в утробата намалява

Снимка: Shutterstock

Ако по време на бременността жената яде твърде много мазни продукти, микрофлората в червата на бебето в утробата ѝ се уврежда, а оттам имунитетът му пада. Това се отразява пряко на детския организъм, който разчита на храната, за да се зареди с енергия, съобщава NDTV.

Мазната храна в менюто на бременната променя микрофлората на бебето и в червата му остават по-малко полезни бактерии. Това сочи анализ на материал от храносмилателната система на бебето, взет непосредствено след раждане и 4-6 седмици по-късно. 
Бактериите са важни, защото участват в разграждането на храната и най-вече в обмяната на въглехидратите за отделяне на енергия. Затова менюто на бременната трябва да е балансирано с правилно съотношение белтъчини-въглехидрати-мазнини.
През бременността обмяната на мазнините е относително по-бавна. Препоръките на диетолозите са разпределени според нуждите на организма за всеки период – съответно допълнителните мазнини през първото тримесечие на бременността трябва да са 5 грама, през второто – 8 грама, а през третото – 11 грама на ден. Като 30 процента от тях трябва да са от растителен произход.
Така системата „майка-плод-плацента“ ще удовлетвори потребностите на бебето от незаменими мастни киселини.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа