Първата лъжичка супа в живота

Съвети и рецепти за онзи момент, в който кърменето става по-рядко

Снимка: Guliver / iStock

Ранното захранване с плодови пюрета и сокове в смисъл след втория месец, както се препоръчваше допреди десетина години, днес педиатри отчитат като неправилно. И препоръчват първата храна на детенцето, различна от майчино или адаптирано мляко, да бъде най-рано след навършване на 4-я – 6-я месец, а според някои – след навършване на 8-9 месеца.

Но по принцип стъпката е следната: след 4-я месец – захранване с бебешки пюрета и плодови каши в доза, указана от лекаря, след 6-я месец – супи. Не е казано обаче, че трябва да следвате стриктно тази схема, защото ситуацията при всеки е различна:

- когато майката кърми до година – година и половина и детето ѝ наддава в норма – тогава промяната в хранителния режим е на по-късен етап;

- когато кърмата на майката спре още след 2-я - 3-я месец и се налага спешно да прибегне до адаптирано или кисело мляко (продукт, който някои специалисти съветват да се дава на бебета, а други не разрешават преди навършване на половин година);

- когато не желае да дава на бебенцето си пюрета и бульони, защото еди кой си я е посъветвал така;

- когато няма възможност да купува адаптирани млека, нито каши;

- когато предпочита да го захранва с твърди, а не пюрирани храни – да речем трошица солети или бисквити;

- когато детето, дори навършило 9-10 месеца, не харесва новата храна и се налага родителите да правят какви ли не номера, за да опита перфектния бульон...

Какъвто и да е случаят, винаги идва един слънчев ден, в който детенцето е готово за своята първа лъжичка супа в живота.

Пасирана или не, с подправки или без, от детска кухня или домашно приготвена, тя е най-добрата храна за човешкия организъм, бил той на половин, една или 51 години.

Супата подобрява храносмилането и засища с ценни вещества, затова след консултация с личната лекарка на детето, която да прецени, че е готово за своята първа супа, единственото, което ви е нужно, са рецепти и съвети за приготвянето ѝ.

Как е правилно да става захранването


- Въвеждайте нова храна само, когато детето е напълно здраво - ако е неразположено, трудно би възприело всичко, различно от обичайното;

- Започнете с не повече от една чаена лъжичка на ден и продължавайте захранването плавно, така че в рамките на 10 дни до две седмици да достигнете препоръчаната от педиатъра доза;

- Ако имате кърма и решите да започнете захранване, не замествайте някое от кърменията, а използвайте новата храна за разнообразяване на менюто;

- Предлагайте новата храна сутрин или следобед, а не вечер, за да може да реагирате, ако детето прояви алергична реакция към някоя от съставките;

- Започнете с плодово-зеленчукови и зеленчукови пюрета и каши и преминете на зеленчукови супи, а месо включете само след съвет с личния лекар на детето;

- В началото на захранването не използвайте никакви подправки, различни от сол и магданоз

Как се приготвя най-вкусната супа

- Режете продуктите на ситно и поставяйте във врящия бульон последователно, в зависимост от необходимото за сваряването им време.

- Картофи и макаронени изделия слагайте сурови във водата, а лук, целина, моркови, корени от магданоз и зеле е препоръчително първо да задушавате.

- След слагането на един вид зеленчук изчакайте супата да кипне и тогава прибавете друг вид зеленчук.

- След кипването на супата варенето продължава на тих огън.

- Солта винаги се слага в края на варенето, за да се извлекат максимално ценните вещества от останалите продукти.

- Подправките се слагат 10-15 минути преди свалянето на супата от котлона, тъй като при продължително варене летливите им ароматни вещества могат да изчезнат.

- Застройката трябва да е добре разбита и за да не се пресече, е нужно да се смеси със супата при леко загряване. 

Какво да избягвате

- Не правете застройка на супа, която ще давате на дете под година и половина;

- Избягвайте да запържвате, предпочитайте задушаването на пара;

- Не захранвайте дете под една година с мазни супи, нито с такива, включващи трудносмилаеми продукти: боб, зелен фасул, леща, нахут, зеле.

- Не слагайте прекалено много подправки. В началото използвайте само малко сол и магданоз, постепенно включвайте червен и черен пипер, мента, джоджен, мащерка. Розмарин, риган, кимион избягвайте поне до 3-годишна възраст.

Предлагаме ви три леки, лесни, питателни, подходящи за пасиране, за превръщане в пюрета, за замразяване, и не на последно място – вкусни за цялото семейство супички:


Картофена 

Снимка: Guliver / iStock

Необходими продукти: 3 картофа, 29 г масло, 500 мл вода, 1/4 глава лук, сол на вкус, няколко стръка копър и магданоз, 1 филия хляб

Приготвяне: Измийте, обелете и нарежете картофите на ситни кубчета. Заедно със ситно нарязания лук ги поставете в тенджера и залейте с горещата вода. Варете, докато картофите омекнат напълно. Десет минути, преди картофите да са напълно готови, добавете маслото.

Подправете със сол, а ако сервирате на голям човек - и с черен пипер и поднесете топла, поръсена със ситно нарязан пресен копър и магданоз и препечени кубчета хляб.

Със спанак и кисело мляко

Снимка: Guliver / iStock

Необходими продукти: 300-400 г спанак, 2 см корен от пащърнак, 1 малък домат, сол, 2 с. л. олио, 4 с. л. кисело мляко.

Ако е за по-голямо дете, може да заместите млякото с 2 с. л. течна сметана и да овкусите с малко черен пипер.

Приготвяне: Измийте спанака, почистете, нарежете на ситно и пуснете заедно с настъргания корен от пащърнак във вряща вода. След 20-ина минути добавете настъргания домат, подправките и разбийте с пасатор или миксер до получаването на гладка смес. При желание може да добавите малко мазнина и при сервирането да добавите млякото или сметаната.

С броколи и топено сирене

Снимка: Guliver / iStock

Необходими продукти: 1/3 глава броколи, 1/4 глава лук, 1 морков, ¼ глава целина, 50 г топено сирене, 1 с. л. сметана, 50 г кус-кус, няколко капки зехтин, няколко стръка магданоз, сол.

Ако приготвяте супата за по-голямо дете, може да добавите 2-3 гъби и черен пипер.

Приготвяне: Накъсайте броколито на розички и ги пуснете за няколко минути във вряща вода. После ги отцетеде и оставете настрани.Нарежете лука на ситно, а моркова и целината – на малки кубчета и задушете в зехтина и малко вода, преди да залеете с 500 мл гореща вода. Може да добавите и щипка червен пипер. Когато омекнат тези зеленчуци, прибавете нарязаните полусварени броколи и измитите и нарязани на кубчета гъби. Варете още 10-ина минути и добавете кус-куса.

След още 10 минути всичко би трябвало да е добре сварено и тогава можете да посолите съвсем малко и да пуснете в супата топеното сирене и сметаната. Изключете котлона, добавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте добре, докато сиренето се разтвори.
Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Бъди благодарен

22 октомври 2019 г.