Малко храни "оставят" аромата си в кърмата

Риба, чай, масла нямат никакво въздействие върху вкуса

Снимка: Shutterstock

Кърмата поема някои аромати от храната на майката. Така нейните вкусови предпочитания могат да повлияят тези на бебето макар и по-далечно бъдеще, установи екип немски учени. Проучването е публикувано в сп. Metabolites.

Проучването

Изследователи от немския университет Erlangen-Nürnberg правят опити, за да установят дали ароматите от храната, която яде майката, могат да преминат и да останат в кърмата. „Все още знаем твърде малко за влиянието на храната, която консумира майката върху вкусовите предпочитания на бебето в по-нататъшното му развитие“, обяснява д-р Андреа Батнер, професор по химия в университета.

Някои изследователи допускат, че децата предпочитат храни, които майките им са яли, докато са ги кърмили, вероятно защото кърмата има същия или подобен вкус.


Без следа

Учените успяват да докажат, че не всички храни „оставят“ своя аромат в майчиното мляко. Някои от „летливите“ аромати като например риба, чай, масла нямат никакво въздействие върху вкуса на кърмата.

Снимка: Shutterstock

Яжте чесън

Други миризми от същата група, като тази на евкалипт или чесън обаче, оставят трайна следа. И обратно на широко разпространеното мнение, че ароматът на чесън в кърмата отвращава кърмачето, учените доказаха, че той има стимулиращ ефект. И бебето суче по-активно, ако майка му е консумирала чесън.

Смятаме, че много малко аромати от храната преминават в кърмата. Мощно влияние, но вече в социален аспект имат други миризми – например от готвенето вкъщи, от аромата по дрехите и кожата на майката. Затова спомените от детството са наситени с миризми. И хората се връщат назад в миналото си най-лесно чрез ароматите. Какво ни „разказват“ те и на какво ни учат, все още не може да кажем“, обобщава д-р Батнер.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа