5 хранителни комбинации, за които да забравите, ако искате да отслабнете

Хранителен експерт обяснява кои продукти да не съчетаваме и защо

24 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ходите на фитнес редовно, отказали сте пастите, но не сваляте килограми и както една млада майка сподели: „Планираме морска ваканция, а ме е срам да се покажа на плажа – толкова много съм наддала, че се срамувам как изглеждам по бански.“

Повечкото килограми само няколко месеца след раждането не са проблем, особено пък на плажа, защото там всеки е обсебен от това как изглежда самият той - така отговорихме на нея, но ако този отговор не ви задоволява и искате да станете по-стройни по-бързо, потърсете решение в чинията.

Ето какви хранителни комбинации ще попречат на така желаното отслабване, защото следните продукти не бива да се смесват, твърди диетологът Елена Кален пред letidor.ru. Тя е експерт в психологията за намаляване на теглото, сертифициран коуч и автор на тренинга „Красиви навици, красиво тяло“.

Всеки човек чувства интуитивно каква храна му е нужна в даден момент, казва диетологът.

Например: след каране на велосипед с децата навярно ще ви се прииска да хапнете пиле – нужен ви е протеин, за да възстановите мускулите. А след като решавате задачи по математика с децата, организмът ви може да си поиска сладко, за да възстанови енергията.

Можете ли да различите глада от апетита? Това предимство е достъпно за хора, при които тялото, емоциите и мозъкът си взаимодействат хармонично. Тези хора не трупат излишни килограми, но ако вие не се причислявате към тази категория и мечтаете да намалите теглото си, ето ви списък с някои продукти, които не бива да комбинирате един с друг:

Кафе и захар

Снимка: Guliver / iStock

Забравете за това съчетание, защото кафето, само по себе си, ускорява обмяната на веществата, отделяйки кофеин и хлорогенна киселина – фенолно съединение в кафето и известен антиоксидант.

Храната, която ядем с тази напитка, се абсорбира по-бързо и ако хапвате сладко, се получава пик на отделянето на инсулин.

Клетките поглъщат много бързо глюкозата и искат още, затова възниква чувство на глад и казваме, че след кафето ни е „пристъргало от глад“.

Това води след себе си нова порция ядене и съответно - отделяне на още инсулин. Така постепенно панкреасът свиква да синтезира този хормон все повече и повече.

Инсулинът превръща излишната глюкоза в мазнини – това е основната му задача, но така постепенно пълнеем основно в талията и ханша. Затова не е добра идея да съчетавате кафе с каквото и да било, което съдържа захар.

Шоколад и яйца

Снимка: Guliver / iStock

Сега ще натъжа всички, които обичат кексчета и всякакви сладкиши, приготвени с яйца и шоколад. Тази комбинация няма да ви позволи да отслабнете заради биохимичните реакции, които водят до увеличаване не само на нивото на глюкозата (в шоколада), но и на холестерола (в яйцата). Факт е, че глюкозата не може да блокира холестерола.

Какво да правите в тази ситуация?

Не се отказвайте от яйцата, те са много полезни за закуска. А овесената каша, богата на фибри, може да „обере“ излишния холестерол.

Да хапвате шоколад може, стига да е в умерени количества и да не го съчетавате с кафе!

И така, ако в рецептата на вашия кейк пише, че са необходими яйца и щоколад, пригответе го за децата и за хората, на които не им се налага да отслабват.

Бобови растения и месоиба

Снимка: Guliver / iStock

Растителният протеин в бобовите има много нисък коефициент на усвояване: 20-30%, за разлика от животинския от червеното месо, пилешкото и рибата, който има коефициет на усвояване 96%.

Но ензимите на панкреаса често не успяват да преработят сложните въглехидрати и се получава подуване на корема. Възникват интоксикация и запек, които възпрепятстват ефективното отслабване и синтеза на витамини в полезна микрофлора.

В резултат нейния състав се променя и се наблюдава дисбиоза или дисбактериоза – когато "лошите" микроорганизми – болестотворни бактерии, гъбички, започнат да доминират.

Така че комбинацията от боб с месо или с риба не само няма да намали теглото, но и може да причини функционални нарушения.

Картофи и месо

Снимка: Guliver / iStock

Всеки има любимо ястие и комбинация и картофи с месо – запечени или задушени, е сред често приготвяните. Картофите съдържат нишесте, което може да предизвика подуване на корема.

Протеинът в месото предизвиква отделяне на ферментите пепсин и солна киселина в храносмилателната система, а въглехидратите в месото – амилаза и слюнчена алфа-амилаза в панкреаса. Това е различна среда, която пречи на правилното храносмилане, така че, уви - опитайте се въобще да не консумирате съчетанието картофи с месо.

 Сладкиши и ядки

Снимка: Guliver / iStock

Торта с орехи? Не и за тези, които искат да отслабнат! Този сладкиш натоварва прекалено работата на панкреаса, който работи нонстоп при хората с излишни килограми. При тази комбинация му се налага да отделя голямо количество ферменти, за да подпомогне усвояването на растителния протеин. А също така и много ензими, които да улеснят смилането на големите количества наситени мазнини и въглехидрати, съдържащи се в сладкарските изделия.

При тази дейност се синтезира много инсулин, а той не е нужен, тъй като отлага излишната глюкоза като запас по бедрата и корема.

Захарната глазура и ядките блокират усвояването на всички полезни вещества, които се намират в тези продукти и изостря дефицита на микроелементи. Колкото и да е вкусна тази комбинация, тя е несъвместима със стройната фигура.

Свикнете да се храните интуитивно – яжте тогава, когато усетите глад и да спрете, когато се почувствате заситени. Тогава ще разберете и кои продукти да хапвате, кога и в какво количество.

Познавайки своя организъм, ще съумеете да откриете нова палитра от вкусови усещания, ще престанете да зависите от храната и да освободите съзнанието си за по-полесни и интересни неща.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа