5 неподозирани причини за умората

Малки промени в режима на хранене могат да ви заредят с тонус

18 февруари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Причините, които водят до изтощение, умора, сънливост са страшно много. Често хората се чувстват като пребити и без грам сили, заради обичайните си навици за хранене - това обяснява американската диетоложка Мелиса Майър.
Според нея малки промени в режима на хранене могат значително да подобрят тонуса и да заредят с енергия. Преди това обаче е важно да знаете с кои навици трябва да се разделите.

1. Дефицит на желязо. Този микроелемент осигурява доставката на кислород за мозъка и мускулите. И липсата му в организма е свързана с чувство за тежка умора. Направете анализ на менюто си – в него трябва да присъства, пилешко и говеждо, риба, пълнозърнести храни, бобови, орехи и семки.
Тези храни са добър източник на желязо.

2. Ограничаване на въглехидратите. Когато сме на диета, ограничаваме въглехидратите. А, когато се лишаваме от така наречените сложни въглехидрати, се лишаваме и от енергия. Наляга ни умора и работоспособността отслабва. Според диетоложката полезните въглехидрати идват от пълнозърнест хляб, овесени ядки или макарони от твърда пшеница.

3. Небалансирано хранене. Още една причина, която води до постоянна умора. И, ако в менюто често присъства фастфуд, сладки закуски и алкохол, няма да успеете да съхраните енергията си. Ще чувствате ту прилив на енергия, ту рязка умора. В менюто обезателно трябва да има повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, белтъчни и млечни нискомаслени продукти,

4. Малко вода. Постоянната умора е сигнал, че забравяме редовно да пием вода. Недостигът на водата в организма е свързан също така с поява на главоболие, лоша концентрация и рязка промяна в настроението.

Източник: bodyandsoul.com.au, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа