6 храни успокояват хормоните

За да постигнем добрия баланс

08 май 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Хормоналният баланс е важен и за здравето, и за настроението, и самочувствието ни. Хормоните са в основата на много здравословни проблеми – вълчи глад, тревожност, безсъние, захарен диабет, проблеми с кожата, липса на тонус, лесна умора ... Списъкът е безкраен.

Има прост начин да държим хормоните под контрол, само като променим менюто си.
Ето 6 храни, които ще са от помощ. Изброяват ги диетолози, цитирани от списание Fit for Fun.

Зеленчуци от семейство кръстоцветни

Зеле, броколи, карфиол, спанак, китайско зеле са богати на съединението индол-3-карабинол. Това вещество има антиоксидантни качества и помага на организма да отстрани излишния естроген. За да се подобри усвояването му, тези зеленчуци трябва да са приготвени на пара с малко количество вода.

Ягоди и плодове

Те нормализират нивото на захар в кръвта, следователно и хормоните. От помощ са ягоди и плодове, които са с ниско съдържание на фруктоза - малини, вишни, авокадо, грейпфрут, лимони, круши, нар. 
Освен това те са богати на антиоксиданти, които пазят клетките от увреждане.

Ленено семе

То е богато на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и целулоза. Известно е, че съдържа уникални растителни съединения – лигнани, които регулират нивата на естрогените.

Зелени листни зеленчуци

Дефицитът на желязо в организма се отразява зле на хормоналния баланс в организма особено на младите жени. Спанак, зеле, малуля са добри източници на желязо.

Орехи

От ядките орехите са особено полезни и нормализират хормоналния баланс. Те съдържат омега-3 мастни киселини и полифеноли. Заедно с това поддържат работата на мозъка и гарантират добър тонус

Куркума

Оранжевата подпровка е от помощ за черния дроб, който от своя страна отговаря за синтеза и за работата на определени хормони.

 

Коментари
Последни видеа

Магията си ти

21 януари 2021 г.