7 храни, които не трябва да претопляте в микровълновата

Защо загряването може да бъде опасно

22 Януари 2019 г.
7 храни, които не трябва да претопляте в микровълновата

Снимка: Shutterstock

Без значение колко вкусни и здравословни са прясно приготвени, някои храни губят здравословните си качества и дори могат да доведат до хранително отравяне, ако го претопляте в микровълновата фурна.

Нека видим кои са те:

1. Целина

Този зеленчук съдържа нитрати, които се превръщат в токсични нитрити и канцерогенни нитрозамини след претопляне.

2. Яйца

Съмняваме се, че ще претопляте бърканите яйца или омлета, но все пак, имайте предвид, че след претопляне яйцата са наистина вредни. По-добре ги добавете към сандвич или салата. Така няма да се налага нито да ги претопляте, нито да ги изхвърляте.

3. Спанак

Много хора, които се хранят здравословно, са почитатели на спанака, защото съдържа много витамини и минерали. Но, точно като целината, той е пълен с нитрати, които стават нитрити и нитрозамини след претопляне. Добавете спанака към смутита, сандвичи, салати и т.н., за да получите максимална полза без никаква вреда.

4. Гъби

Въпреки високото съдържание на протеини, витамини и аминокиселини, гъбите са трудносмилаеми. А при претопляне белтъчният им състав се променя, което може да причини болки в стомаха и подуване на корема. Ако не искате да изхвърлите остатъците от гъбеното ястие, сложете го в хладилника и на следващия ден го претоплете до не повече от 70° C. Но най-добре е да използвате гъбите в сос за спагети или да ги добавите към салата.

5. Картофи

Неочаквано, но и картофите попадат в черния списък. Претоплени, те губят своите вкусови и здравословни качества и дори могат да станат причина за ботулизъм, ако се съхраняват във фолио при стайна температура. Затова картофеното пюре и пържените картофи се ядат веднага. Ако са ви останали варени картофи, направете ги на салата.

6. Цвекло

Цвеклото запазва хранителните си качества, дори под формата на супа. Но това не е препоръчително да го претопляте, защото и то е пълно с нитрати.

Прясното сурово цвекло е най-здравословно под формата на смути или салата.

7. Ориз

Оризът е богат на витамини, минерали и аминокиселини, но съдържа и бактерии, които могат да оцелеят дори и след готвенето. Ако оризът се остави на стайна температура, след като е готов, в него могат да се размножат батерии и това да доведе до хранително отравяне.

Претоплянето не решава проблема, така че е по-добре оризът да се яде веднага, или не по-късно от час след приготвянето да се сложи в хладилника и да се консумира на следващия ден.

Още полезни текстове можете да прочетете в Обекти.бг.

Хранене

Чипс на фурна и бисквитки от полза за децата

Здраве

Скрита заплаха: опасните битови прибори

Здраве

5-те най-опасни предмета във всеки дом

Хранене

Добавка в колбаси, бекон и газирани ни прави мързеливи

Още от Хранене

Краставици

Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако ядете всеки ден краставици

Дете яде чипс. Снимка: Shutterstock

 

Колко вреден е чипсът

Жена отказва бургер.

Снимка: Shutterstock

Кои храни трябва да елиминирате напълно

Проверка на кръвнате захар на детето. Снимка: Shutterstock

Защо децата развиват диабет

Тийнейджър яде пред телевизора

Снимка: Shutterstock

Защо тийнейджърите напълняват

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Печена бисквитка с формата на рибка, която виси на елхата. Снимка: Shutterstock

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

Заедно

Училище за любов

Дете пътува със самолет.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Печена бисквитка с формата на рибка, която виси на елхата. Снимка: Shutterstock

Заедно

На Никулден украсяваме елхата

Легенди и поверия за деня на Св. Николай Чудотворец

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

Заедно

Училище за любов

Бременна жена с дъщеря си. Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Пет мита за второто раждане

Много са „компетентните“ мнения как ще се случи всичко, когато е за втори път

Мъж и жена спорят. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

5 сигнала, че сте в неправилна връзка

Не пренебрегвайте тези чувства - умът и тялото никога не лъжат

Камелия. Снимка: Instagram

Заедно

Камелия с 2 малки деца и 2 филипинки помощнички

Фолк дивата търси баланс между сцената и майчинството

Дете реже с ножици. Снимка: Shutterstock

 

Образование

Детето пита: Как работят ножиците

Обяснете му нагледно и с примери един физичен закон

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

 

 

Щастлива жена със зелен пуловер: Снимка: Shutterstock

Здраве

Какво е „допаминов гардероб“

С какви дрехи и аксесоари може да го запълним, за да се чувстваме наистина щастливи

Уморена ученичка: Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

Боледува и спи много: 6 сигнала за трудна адаптация в първи клас

Как родителите могат да се ориентират и да помогнат