8 вида храни, обичайни за нас, а забранени в други страни

И странните причини за забраните

13 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ние се храним с тях и дори не се замисляме дали са полезни за здравето, а ето, че в някои страни властите са ги забранили – някои от тях по причини, които може да ви се сторят странни:

Кетчуп

Този продукт не е разрешан за продажба на деца във Франция. Причината за забраната е, че французите, като известни гастрономи, смятат, че продаването на тийнейджъри на кетчуп ще развалят вкуса им за добра кухня.

Чесън

Този зеленчук е забранен в онези райони на Китай, където жителите изповядват будизъм.

Снимка: Shutterstock

Будистите отричат ​​ползите от чесъна, като вярват, че той възбужда плътската страст.

Салата от марули

Тази салата се нарича още "Khas" - дума в съзвучие с името на светец на ирански език, затова в Иран тази салата е под строга забрана. Няма я в нито едно меню.

Киндер сюрприз

Този десерт не може да се намери в нито един магазин в САЩ. Властите забраняват да се продава детска храна, която съдържа дребни частици, които не се ядат.

Риба

В Танзания, Кения, Египет и няколко други африкански държави съществуват племена и етнически групи, сред които има строга забрана за улов и консумация на риба.

Снимка: Shutterstock

Някои от тях са толкова крайни, че не биха подали и ръка на човек, който току-що е ял рибно ястие.

Биг Мак

Днес Индия е модерна страна, отворена за туристи и бизнесмени и в нея с успех функционира веригата за бързо хранене Макдоналдс, само че храните са адаптирано към местните вкусове и традиции. И тъй като Биг Мак може да се прави само с телешко, а кравата в Индия е свещено животно, там този сандвич не се предлага.

Някои зеленчуци и плодове

Евреите в Израел се опитват да изключат от менюто си броколи и карфиол поради факта, че в тях често могат да попаднат насекоми, които е забранено да се ядат дори случайно.

Снимка: Shutterstock

Същото се отнася и за къпините и малините.

Олестра

Това вещество се използва при производството на чипсове и някои други храни. То е изкуствен заместител на растителните мазнини, която обаче не съдържа мазнини и почти никакви калории. Често се изписва и като олеан. Въпреки това, във Великобритания и Канада са забранени всички продукти, които включват olestra. Там лекарите са на мнение, че продуктът увеличава риска от сърдечни заболявания.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа