Защо трябва да извадим кетчупа от детското меню

Можем да научим и други полезни факти от „Не може да бъде 2“

Снимка: Guliver / iStock

Внимание, родители: не само прекаляването с торти, понички и подобни десерти е опасно за здравето на вашите деца. В почти всички полуфабрикати днес има добавена захар – така например тя е почти ¼ от фабрично произведения кетчуп и макар в него да има полезни витамини, здравомислещите домакини би трябвало да го заменят с домати или в краен случай – с доматено пюре.

Вече е казано достатъчно за вредата от сладките газирани напитки, но знаехте ли, че дори в ароматизираната вода захарта не е под 5%?  А Световната здравна организация препоръчва дневната доза на добавената захар в храната да не надвишава 25 г или 4-5 чаени лъжички.

Книгата вече може да се намери и на български език с логото на „Книгомания“. В нея са събрани много полезни и интересни факти за храните и за нуждите на човешкото тяло, за животните, за растенията и за най-опасните сред тях, за технологиите и за Космоса. Ето няколко примера:

  • Жълтата чушка съдържа почти 5 пъти повече витамин С от портокала: 341,3 мг срещу 69,7 мг.
  • Върху главата на карфица може да се поберат към 2 267 250 000 риновируса – те са дребни, но предизвикват 80% от настинките.
  • При всяко кашляне от устата на човека излитат около 3000 капчици слюнка със скорост около 80 км/ч.
  • Олеандрите са красиви, но силно отровни градински растения – 4 г от листата им убиват човек.
  • Увеселителните влакчета не са безобидни: натоварването при рязко ускорение в тях е около 4 g, а по време на изстрелването на совалка космонавтите изпитват максимум 3 g.
Коментари
Последни видеа