Снимка: Guliver / iStock
Колко са полезни ягодите? Вероятно сте наясно с техните диетични, антиоксидантни, афродизиачни и какви ли още не полезни качества. Затова без много-много убеждаване ги поставяме начело на хранителния парад на сезона.
Ягодова разхладителна напитка
Снимка: Guliver / iStock
Ако предпочитате с газирана вода, ако не - с обикновена. Поставете няколко добре измити плода в съд с вода, добавете няколко стръка мента, няколко капки лимон, лъжичка мед или стевиа - билка, богата на антиоксиданти и 300 пъти по-сладка от захарта. Разбърквате, охлаждате и - готово.
Крем-сладолед
Снимка: Guliver / iStock
Смесете половин килограм почистени и измити ягоди с 1/2 ч. ч. кокосово мляко, 2 с. л. оцет балсамико и 1 с. л. стевия, пасирайте, разпределете в купички и сложете в камерата да замръзне.
Може преди това да украсите с парченца ягоди или ягодово домашно сладко.
Брауни с ягоди и шоколад
Необходими продукти: 200 г ягоди, 200 г натурален шоколад, 100 г млечен шоколад, 250 г масло, 200 г кафява захар, 4 яйца, 140 г брашно, 50 г какао на прах
Приготвяне: В нагорещен тиган разтопете двата вида шоколад, натрошени на парченца, заедно с маслото и захарта, като бъркате постоянно, за да не загори сместа.
После отстранете от котлона и включете фурната на 180 градуса. Счупете яйцата, разбъркайте ги и добавете към шоколадовата смес. Следват брашното и какаото - смесете ги, добавете към останалите продукти и разбъркайте добре, за да няма шупли и бучки.
Накрая прибавете измитите и нарязани на парченца ягоди, разбъркайте всичко финално и разстелете сместа в тавичка, застлана с хартия за печене.
След половин час във фурната браунито ви е готово.
Марина Атанасова