Как филмът „Замръзналото кралство” може да помогне на малките

Колко е важен контролът над чувствата обяснява детският психолог Магдалена Данаилова

18 Юли 2017 г.

Детските филмчета често са обсъждана тема в моята работа, затова реших да ви разкажа повече за едно от тях - много родители не си дават сметка колко полезно може да бъде, ако го обсъдят внимателно заедно с малките. 

„Замръзналото кралство” се харесва на много от тях - и момичета, и момчета. Среща ги различни герои и случки, но със сигурност не всеки си дава сметка колко важно послание носи.

Една от застъпените теми е тази за сестринските взаимоотношения и това как те могат да се променят с порастването на децата или пък след тежки житейски обстоятелства. Това, което е по-важно обаче, е идеята за контрола над чувствата в анимацията.

Повечето възрастни, независимо дали са родители или не, смятат, че негативните емоции трябва да бъдат спряни, да бъдат ограничени, да се предпазваме от тях. Малко са онези хора, които знаят истинската функция на тези чувства и това, че те трябва да намерят своето пространство навън.

Потискането на емоциите

То води до много негативни последствия и именно това се вижда в детското филмче „Замръзналото кралство”. Колкото повече голямата сестра се опитва да владее себе си и емоциите си, толкова по-трудно ѝ е това и толкова по-често тя избухва, което води до необратими последствия.

Гневът, тъгата и всички други негативни емоции са част от нас. Колкото по-дълбоко се опитваме да ги потиснем, толкова по-силно ни се отразяват те. Започваме да изпитваме вътрешно напрежениие, вина, затваряме се в себе си и обръщаме гръб на всичко останало.

Посланието на филма е именно в това, че тези чувства и емоции трябва да бъдат изразени по градивен и безвреден за околните начин. Момичето от филма се научава как да канализира тези чувства и вместо да се опитва да ги крие, тя ги използва и създава ледена пързалка, която служи за развлечение на останалите.

Това, разбира се, няма как да се случи в реалния живот, но това, което може всеки родител на направи със своето дете, докато гледат филмчето заедно, да обсъди случващото се и да разкаже за това как ние, големите можем да реагираме в реалността, когато се чувстваме ядосани и объркани, вместо да бягаме и да крещим на хората, които ни обичат.

Какво да кажем на детето

Важно е то да разбере, че да се чувстваш гневен се случва на всеки, това е нещо напълно нормално, но да удариш или обидиш е забранено. Може да се говори с детето за това, че когато се чувстваш ядосан, е хубаво да го кажеш на глас и да говориш за това какво се е случило.

А когато го кажеш на глас, другите могат да ти помогнат да се почувстваш по-добре или пък да прекратят дадено поведение, което те ядосва или натъжава, например. Филмът е добър старт за начало на един такъв разговор.

Детето трябва да е наясно, че (продължава на следващата страница)


изразяването на емоциите по правилния начин невинаги ще доведе до адекватна реакция от отсрещната страна. Все пак хората са различни и не можем да очакваме, че всеки ще ни възнагради по някакъв начин за това, че вместо да го ударим сме му казали, че нещо ни ядосва и сме го помолили да спре. Още повече от децата!

Важно е малките да разберат, че негативните емоции са част от всеки човек, независимо от възрастта, пола, образованието, независимо от всичко. На всеки може да се случи да се чувства самотен, тъжен, уплашен и т.н.

Как ще реагираме в тези моменти е това, което ни различава един от друг. Някои предпочитат да ударят или да счупят нещо, за да освободят тази енергия от себе си, но много по-градивно и обществено прието е да я изразим с думи или пък с поведение, което да не наранява никого.

За по-малките деца това може да са позволени за целта предмети, с които да се успокояват, докато едновременно с това насочват негативните емоции навън от себе си - топка за стискане, възглавница за удряне, лист за мачкане или каквото и да е друго за целта средство.

А всички тези идеи е добре да бъдат обсъдени със самите тях и децата да участват в избора на средства за изразяване на негативните емоции. Това е и начинът, по който децата учат самоконтрол - първо с помощта на външни средства или хора, а след това и без тях, изграждайки умения за автономност и самообладание в трудни ситуации.

Магдалена Данаилова е детски психолог и специалист по ранно детско развитие.

Завършила е бакалавърска степен по психология в Абърдийн, Шотландия, където е преминала и курс по консултантски умения. После завършва магистратура „Детско-юношеска и училищна психология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Била е доброволец към няколко центъра и организации. Работила е като психолог в ЦСРИ на лица с проблеми от аутистичния спектър, а от 2016 г. работи в Център за ранно детско развитие и психологическо консултиране "Шарено детство", на който е един от създателите.

"Работя по австралийска система за ранно детско развитие - Киндиру, а също така съм и консултант по невромоторни незрялости към същата програма", обяснява Магдалена. "Интересите и компетенциите ми са свързани с ранното детско развитие, както и разстройства и особености в психичното, социалното и емоционалното развитие на децата."

Замръзналото кралство: Коледа с Олаф

Тази зима Дисни ще представи изцяло нов 21-минутен късометражен филм, който връща на екран голяма част от любимите на цял свят герои от хита "Замръзналото кралство", който през 2013 г. донесе приходи от над 1,27 милиарда долара в световен мащаб и спечели две награди „Оскар“  – за най-добър анимационен филм и най-добра оригинална песен (Let It Go).

В "Замръзналото кралство: Коледа с Олаф" има четири нови оригинални песни, а Олаф и Свен се отправят на весело приключение, за да открият и покажат на Елза и Анна най-добрите празнични традиции.  

В първия зимен сезон, след като вратите на Замръзналото кралство са отново отворени, Елза и Анна стават домакини на празненство, на което са поканени всички от Арендел. Когато хората от града неочаквано си тръгват по-рано, за да се насладят на своите собствени празнични обичаи, двете сестри осъзнават, че си нямат своя семейна традиция. Така Олаф тръгва да претърсва кралството за най-добрите обичаи, за да спаси първата Коледа на своите приятели.

Режисьори на Замръзналото кралство: Коледа с Олаф са носителите на „Еми“ Кевин Дитърс и Стиви Уермър-Скелтън (Prep & Landing). Филмът е по сценарий на Джак Шейфър. Продуцент е носителят на „Оскар“ Рой Конли (Героичната шесторка). Автори на четирите оргинални песни са Елиса Самюъл и Кейт Андерсън.

Замръзналото кралство: Коледа с Олаф ще може да бъде видян на голям екран единствено пред най-новата анимация на Дисни и Пиксар Тайната на Коко, който тръгва по кината на 24 ноември 2017 г.

Още от Образование

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето