Кино под звездите на лятна сцена на Театър "София"

Филми за Тибет в парка "Заимов"

07 юни 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Кино под звездите очаква почитателите на планините и приключенските филми тази неделя в столицата. Организаторите на Банско филм фест се завръщат към културната си програма с филми за Тибет

от 21: 00 часа на откритата лятна сцена на Театър "София"

“Подбрали сме специална селеция с филми за Тибет – едно от най-свещените места по света, с най-високата територия на планетата. Тази мъничка страна винаги е привличала приключенците със своята необятна девствена красота, с високите Хималаи на своя територия, зелените поля, както и с културата и живота на местните жители“ , написа Александра Петрова, мениджър на Международния фестивал за планинарско и екстремно кино - Банско филм фест. 

Първият филм от селекцията е френската лента “Магичната планина – пътят към Кайлаш” - за свещения за хората, изповядващи будизъм или хиндуизъм, връх, който всяка година привлича поклонници от цял свят. 

След него ще бъде прожектиран италианският филм "Ани, монахините от Ячен Гар" – огромното свещено будистко селище в Тибет, в което живеят около 20 000 монаси, две трети от които жени. Женската зона представлява цяло селище от колиби, обитавани от монахини на най-различна възраст, обединени от общите си духовни търсения и стремеж към спасение. Много от тях са представителки на китайската етническа група хан. Режисьорката е единствената представителка на западната култура, която е допусната да поживее известно време сред тях и да прекара един месец в Ячен Гар. Тя разказва за живота в това необикновено място.

Подробности можете да прочетете на сайта на Банско филм фест както и да видите програмата по часове.

Коментари
Последни видеа