Имате хиперактивно дете? Запишете го на спорт

Какъв обаче да изберете, за да име полза конкретно за това състояние – ето най-важното, което трябва да знаете

09 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за деца, които страдат от т. нар. Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ или Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, ADHD)?

Подходът трябва да е много внимателен, защото доста от тези малчугани виждат себе си като най-страшните опоненти на терена, съобщава additudemag.com.

Кои са най-честите проблеми, с които треньорите се сблъскват

Част от проблемите за децата, страдащи от СДВХ, са импулсивност и често неспазване на правилата по време на игра или спортно занимание. А също така те имат и трудности при задържането на внимание върху определен обект или в определен момент от играта.

Повечето експерти са на мнение, че индивидуалните спортове са по-подходящи за деца със СДВХ, за разлика от отборните, където те биха срещали редица трудности. При спортни занимания на индивидуално ниво малчуганите получават по-фокусираното внимание от страна на треньора и това увеличава шансовете им да подобряват своите умения.

Кои са подходящите спортове

Такива са плуването, бойните изкуства, борбата, тенисът. Фехтовката и ездата са също подходящи варианти, макар и не толкова масови.

Въпреки общата „индивидуалност“, при такива спортове децата със СДВХ успяват да се потопят и в една по-социална среда, тъй като те все пак формират част от отбор или група от други деца по време на тренировките.

При плуването и борбата, например, всяко дете е член на отбор, но по време на състезание или тренировка то действа индивидуално. Смята се също така, че по този начин тези малчугани могат по-лесно да понасят загубата по време на състезание.

Коментари
Последни видеа