Деца, родени под 2,5 кг., спортуват по-малко като пораснат

Любовта към физическата активност невинаги се определя от възпитанието

Илюстрация: Guliver / iStock

Ако едно бебе при своето раждане тежи по-малко от 2,5 кг., то вероятността като голям човек да му се отдават спортове с големи физически натоварвания, не е голяма. До този извод са стигнали специалисти от Лондонския университетски колеж (University College London).

Учените са събрали информация от 2739 души, родени в една и съща седмица през месец март 1946 г., като са изследвали точно хората с рождено тегло под 2,5 кг., разказва mk.ru.

Оказва се, че половината от тези деца като ученици не са били добри в часовете по физическо възпитание в училище, а така също като възрастни рядко са се замисляли не само за спортна кариера, а дори и за посещения в спортна зала или редовна сутрешна гимнастика.

Учените са склонни да обяснят поведението им с това, че всяка повишена физическа активност уморява тези хора, което се отразява на техните спортни резултати и отношението им към спорта като цяло. Така правят извод, че любовта на човека към спорта далеч невинаги се определя от възпитанието, както се твърдеше досега.

Според изследователите проблемът с теглото на бебетата ще се изостря, но има и оптимизъм. А той идва от факта, че медицината непрекъснато се издига на все по-високи нива и децата, родени с по-малко тегло, получават все повече шансове да оцелеят и да живеят нормално.

Изследователите отбелязват също, че все повече бебета се раждат с по-малко тегло, а медиците не обръщат достатъчно внимание на последствията от този проблем. 

С работата си по въпроса изследователите се надяват да провокират специалистите да подхождат по-внимателно и да имат индивидуален подход към тези хора да поддържат себе си в по-добра форма.

Тони Николов

 

Коментари
Последни видеа