Австралийски учени: Не претоварвайте децата със спорт

Малките спортисти трябва да си почиват 3 месеца в годината

Снимка: Shutterstock

Прекалено амбициозни родители настояват техните наследници да постигат успех на всяка цена - често се наблюдава това, но как да предпазим децата от претоварване в спорта?

Над този въпрос работят специалисти от Австралийския колеж по спортна медицина, и дават своите препоръки, съобщава dailytelegraph.com.au.

- Един от най-важните съвети към треньорите и родителите е да осигуряват на децата 1-2 дни почивка седмично и до 6 седмици годишно без никакъв спорт.

- Препоръчва се също така децата да не бъдат въвличани и ограничавани в специализирани спортни занимания от прекалено ранна възраст.

- Лекарите съветват също децата да не практикуват един и същ спорт през цялата година, за да се избегне рискът от нарушен костен растеж.

Въпреки нарастващият брой случаи на затлъстяване при неактивните младежи, много болници съобщават и за увеличение на случаите на травми при деца, вследствие на прекалено интензивни тренировки.

Проф. Гари Браун от Детския институт по спортна медицина в Сидни информира, че все по-често наблюдава спортни наранявания при деца, които до скоро са били типични само за възрастни. Той подчертава също така, че е препоръчително да се изчаква, докато детето навърши поне 16 години, преди да се ориентира и да специализира по-сериозно в определен спорт. 

Д-р Браун съветва родителите да дават на децата си общо до 3 месеца почивка от спортуването, разпределени през календарната година. Специалистите също така предупреждават, че при прекаляването със спорт съществува и риск детето да се откаже от съответния спорт.

Важното е родителите да не оставят страхът от травми да ограничава малчуганите, но и да се отнасят към спортуването на децата балансирано и умерено.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа