16-годишната екоактивистка Грета Тунберг прекосява Атлантика с яхта

За да привлече вниманието върху глобалните промени в климата

06 август 2019 г.

Снимка: Guliver / Getty

Шведската екоактивистка Грета Тунберг ще предприеме пътешествие из Атлантика с яхта, за да се включи в среща на ООН по въпросите за промените в климата.
Пътешествието ѝ ще започне в средата на август от Ню Йорк и ще завърши във Великобритания. Като плаването е планирано да продължи около 2 седмици.

Снимка: Instagram

„Ако все още имаме шанс да задържим показателите на глобалната температура с 1,5 градуса, то ние сме длъжни да намалим количеството на вредни газове в атмосферата не по-късно от 2020. Ние имаме все още време да държим ситуацията под контрол. Това време обаче минава твърде бързо. Затова реших да предприема пътешествието си сега“, написа тя в социалноте мрежи.

Снимка: Instagram

През пролетта на тази година Грета Тунберг беше номинирана за Нобелова награда за мир за нейния принос в екологията.
През миналата година момичето организира серия протести пред парламента в Стокхолм. Нейните "Петъци за бъдеще" призовават да спасим планетата и да пазим екологията.

Снимка: Instagram

16-годишната шведка ентусиазира младите хора в цяла Европа и по целия свят да застанат зад каузата, след организирането на училищна стачка и демонстрация пред сградата на шведския парламент през август 2018 г.
Стачките на ученици и протестите под наслов "Петъци за бъдеще", които тя инициира, се разпространиха по целия свят.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Без любов

22 ноември 2019 г.