Най-важните въпроси и техните отговори за депресията по време на бременност

Как да разпознаете това състояние и по какъв начин най-лесно да се справите с проблема

31 октомври 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Гадене, все по-нарастващ корем, който пречи на нормалните движения, непреодолиа радост от очакването и гадаене на пола на бебето… Това е някак ясно и познато.

Но никой сякаш не предупреждава бременната жена, че деветте месеца могат да вървят и с дълбока тъга, затваряне в себе си, много често и депресия.

Как да разпознаете неприятните симптоми на последното състояние, което в никакъв случай не бива да подценявате, и има ли начин да се справите и сами с проблема? Ето отговорите на най-важните въпроси за депресията по време на бременност!

Снимка: Shutterstock

Какво трябва да знаете за това състояние

Депресията по време на бременност често се свързва с хормоналните промени, характерни за този период.

Понякога бъдещата майка е в отлично настроение, но й е нужно много малко, за да стане раздразнителна или тъжна. Това всъщност е напълно нормална реакция.

Ако обаче тъгата излезе извън контрол и стане патологична, тогава вече става дума за депресия.

За щастие в много случаи това усещане отминава в рамките на няколко седмици, но като цяло може да бъде опасно за майката и бебето.

Кои са симптомите на депресията по време на бременност

Промените в настроението са нормални през деветте месеца. Което прави депресията по трудно забележима.

Ако обаче бременната жена почувства повече от един момент на разочарование, тъга или отчаяние, и това започне да се повтаря твърде често, може да е сигнал за нещо по-сериозно.

Ето и най-честите симптоми на страдащите от депресия по време на бременност.

- постоянно униние и тъга;

- пълна липса на воля за живот;

- загуба на апетит;

- безсъние;

- непрекъснато притеснение дали ще бъде добра майка;

- безгранична загриженост за собственото здраве и здравето на детето.

Как да реагирате в такава ситуация

Ако симптомите продължават две или повече седмици, трябва задължително да се направи консултация с лекуващия лекар, който да прецени състоянието или да насочи бременната жена към друг специалист.

Депресията по време на бременност не трябва да се приема като нещо срамно. Това е заболяване, което трябва да се лекува, в името на здравето на майката и детето.

В много случаи тя не е хормонална, а е предизвикана от всички промени, които съпътстват бременността. При много жени например, негативните мисли и въображението може да ги отведат далеч напред, което да доведе до подобно състояние.

Бърза помощ при депресия по време на бременност

Ако симптомите на депресия по време на бременност не отшумят сами, задължително трябва да се потърси специалист с адекватна терапия.

Някои природни и хомеопатични средства могат да помогнат, но те също трябва да бъдат консултирани с лекар, а не да се приемат на своя глава.

Без лекар могат да се правят дълги разходки, леки упражнения и йога, които чувствително облекчават дискомфорта и отблъскват тъжните мисли.

Антидепресанти се прилагат единствено и само под строг медицински контрол!

Снимка: Shutterstock

Опасна ли е депресията за бебето

Ако бъдещата майка е добре, и бебето ще е добре. Това е действително точно така.

Ако не се лекува, тежката депресия може да доведе до забавяне на развитието на плода и преждевременно раждане.

Също така може да се превърне в тежка следродилна депресия.

Това, което може да направите, за да облекчите състоянието си, е да говорите открито с партньора си, семейството или приятели за евентуалните страхове, които изпитвате. Изказани на глас, те олекват и сякаш тежат по-малко.

Също така не бива да се стремите да направите всичко перфектно преди раждането. Това води до излишно натоварване – както физическо, така и психическо.

Уверете се, че се храните балансирано и здравословно, приемате достатъчно течности, правите леки физически натоварвания - за предпочитане на открито, и релаксирате винаги, когато имате такава възможност.

По материали от Alfemminile

Коментари
Последни видеа