5 сериозни причини, за да се смеете повече

Използвайте времето, когато сте заедно със семейството, за да правите неща, които носят веселие и усмивки

Снимка: Shutterstock

Смехът доказано лекува и възстановява, твърдят учените. Вземете пример от децата и върнете навика си да се смеете за всичко, което би могло да бъде добра причина. Използвайте времето, когато цялото семейство сте заедно, за да се зареждате с добра енергия и усмивки.

Както казва датският комик Виктор Борге: „Смехът е най-краткото разстояние между двама души“. Така че не се колебайте да използвате това „оръжие“.

Ето и няколко конкретни и наистина сериозни ползи, които смехът носи.

Снимка: Shutterstock

Стимулира производството на ендорфини

А това спомага за намаляване на болката, като същевременно се увеличава производството на серотонин, хормонът на щастието.

„Пет минути смях на ден носят точно толкова ползи, колкото и аналгетика“, твърди психологът Лаура Рагаца.

Редуцира теглото

По време на смях тялото ни задвижва 400 мускула: тези на лицето и някои на гърдите, корема и стомаха; лимфната система се активира и това стимулира загубата на тегло по напълно естествен път.

Според психиатъра Уилям Фрай, само 3 минути интензивен смях са толкова добри, колкото и 10 минути аеробни упражнения.

Активира мозъка

Всеки път, когато се смеем, ние активираме нашата мозъчна кора - мястото, отговорно за възприятието, въображението и разума. А само секунда след като сме се смели, хипоталамусът произвежда молекула, наречена допамин, отговорна за усещането за удоволствие, памет, творчество, а също и мотивация.

Доказано е също така, че благодарение на смеха нивото на кортизола - хормонът, който причинява стрес, се намалява. Смехът е най-доброто лекарство и за облекчаване на депресията и за релаксация.

Има и физиотерапевтичен ефект

Друго, неочаквано предимство на смеха са физиотерапевтичните му свойства. Доказано е, че облекчава болките в гърба, защото „разтяга“ гръбначния стълб. Въздейства и на шийката на матката по същия начин и така отнема от напрежението.

А вибрациите в областта на диафрагмата, образувани при смях, предизвикват масажна вълна, която улеснява храносмилането. Когато някой ни разказва виц, той несъзнателно ни помага да предотвратим запек или проблеми с жлъчката.

Смехът до сълзи пък пречиства очите. С това ползите не свършват. При смях се задействат много лицеви мускули, което има освежаващ и антистареещ ефект върху кожата.

Снимка: Shutterstock

Гони стреса

Психолозите Тара Крафт и Сара Пресман от Университета в Канзас (САЩ) публикуваха изследване в списанието Psychological Science, в което 169 доброволци са били поканени да изпълнят някои интензивни физически упражнения и след това да гледат забавни видеоклипове.

Усмивките на участниците били разделени на две категории: стандартна, която използва само мускулите около устата, и пълноценен смях, който включва всички мускули на лицето. Заключението на проучването било категорично - тези, които се смеели пълноценно, имали по-нисък пулс, дори след тренировка, и бързо се отърсвали от стреса.

Как се променя смехът с възрастта

С течение на годините способността за смях намалява. Децата използват смеха и като форма на комуникация. На 6 години едно дете се усмихва между 300 и 400 пъти на ден. Постепенно човек забравя да се смее толкова често.

И точно тук идва съветът на учените - смейте се като децата, ако искате да бъдете не само здрави, но и щастливи.

По материали от Giovani genitori

Коментари
Последни видеа