Защо бебето в утробата хълца

Какво издават ритмичните движения и трябва ли бременната да се тревожи

Снимка: Guliver / iStock

През последния триместър бременната усеща нещо като подскачане, преминаване на газ или движение, което е различно от обичайните ритмични потрепвания на бебето в утробата. Това е така, защото

бебето хълца още преди да се роди

А ето и обясненията на специалистите.
Хълцането и при новороденото и при възрастния човек е непроизволно рязко съкращение на диафрагмата – дължи се на дразнене на блуждаещия нерв. 
Ембрионът започва да хълца около 9-ата седмица на бременността.
Много бъдещи майки се питат как могат да разпознаят хълцането? Това става по-късно, когато бебето вече е достатъчно голямо, за да може движенията му да бъдат усетени.
Тези, които имат опит и вече имат едно дете, успяват да се ориентират и по-рано.

Важен маркер на развитието

Учени от Лондонския колеж по медицина скенират мозъка на новородени (в това число и недоносени) и установяват, че хълцането е важен инструмент за развитие на главния мозък.
Всеки път, когато бебето хлъцне, то задвижва нервни импулси, с които се учи да регулира дишането си. Тези сигнали му помагат да се научи да контролира мускулите, които управляват диафрагмата, а в последствие и дишането. Затова спонтанно възникналото  хълцане на бебето в утробата не е повод за тревога, а сигнал за нормално развитие на централната нервна система.
Хълцането в утробата не причинява болка на бебето, нито какъвто и да е дискомфорт (както е при възрастните)
Проявява се индивидуално – при някои бебета се случва веднъж в седмицата при други – по-често, продължава 2-3 минути или до половин час.

Хълца защо ...

Няма категоричен отговор на този въпрос, защото не може да се направи пълноценно вътреутробно изследване. Има обаче няколко предположения.
Според някои специалисти това се случва, ако околоплодните води са повече и най-вече след като майката хапне нещо сладко. Глюкозата прави околополодната течност по-сладка и по-вкусна за плода.
Второ предположение – ако бебето погълне повече амниотична течност, докато си смуче пръстчето.
Други допускат, че чрез хълцането бъдещото дете тренира диафрагмата си и белите дробове и така се подготвя за самостоятелно дишане.
Има и още едно предположение: че така бебето отработва навика да гълта.

Има ли връзка между хълцането и хипоксията на плода

Няма научно потвърждение. Въпреки това някои изследователи смятат, че честото хълцане на плода е признак за хипоксия. Те обясняват, че недостигът на кислород дразни център в главния мозък, който отговаря за движението на диафрагмата и причинява ритмичните ѝ съкращения.
Това не бива да тревожи бъдещата майка. А, ако не е спокойна, да говори със своя акушер-гинеколог.
Има съвременни начини, за да се установи дали има някакъв риск от хипоксия на бебето (например ултразвук с доплер, който следи кръвоснабдяването на плода).

Какво може да направи бъдещата майка

Тя може въобще да не забележи, че бебето хълца, може, разбира се, и да усеща движенията му.

1. За да се опита да успокои бебето в утробата, може да направи разходка на чист въздух, да промени положението на тялото, в което седи или да се премести на другия хълбок, ако лежи..

2. Не бива да прекалява със сладки храни. По-добре е да яде плодове, отколкото торти и сладкиши.

3. Не е разумно да взема успокоителни, без консултация с лекар.

Хълцането на бебето в утробата е нещо естествено, не се налага „да бъде лекувано“. Нужно е само бъдещата майка да се запаси със спокойствие и малко чувство за хумор.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа