Вашето бебе е вече на 15 дни

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

02 Февруари 2022 г.
Вашето бебе е вече на 15 дни

Снимка: Shutterstock

Вашето бебе е на 15 дни! Поздравления, защото вече сте преминали „огнения тест“ от първите му дни, когато все още се лутахте и не знаехте дори как да го вдигнете на ръце от креватчето, когато заплаче.

Със сигурност вече сте опитни в кърменето (или храненето с шише) и сте успели някак да нагодите своя сън към този на бебето. Е, не си доспивате, по това две мнения няма, но и не будувате по начина като в първите дни.

Приспособяването към ритъма на бебето и съчетаването му с ежедневните задачи става малко по-възможно. Далеч сте обаче от момента, когато ще имате време да приготвите любимия си сладкиш или да се насладите на хубава книга, докато детето спи. Това няма и да се случи скоро, не искаме да ви лъжем. Но пък постепенно адаптацията ще ви помогне да се справяте поне с някои задачи, за които доскоро не сте си и мечтали – вземането на душ на спокойствие например.

Ето и какво трябва да знаете за бебето в този период.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на 15-дневно бебе

Как се чувствате в ролята си на майка? Вече трябва да се станали малко по-опитни и да сте свикнали с присъствието на бебето. Вероятно сте забелязали и напредък в растежа му.

След физиологичната загуба на тегло през първите няколко дни, в края на втората седмица, бебето обикновено възвръща теглото си при раждането. След което започва да наддава средно по 150-200 грама на седмица (или дори повече), до третия месец.

Ето какво трябва да знаете, ако решите да следите и теглите сами бебето:

- Претегляйте бебето веднъж седмично, голо, на гладно и по възможност винаги по едно и също време;

- Бебето трябва да бъде теглено на бебешка везна с голяма и обгръщаща чиния, за да се предотврати падането му или друг инцидент;

- Не забравяйте да запишете данните, за да ги съобщите на педиатъра, който следи растежа на вашето дете.

Средни размери на 15-месечно бебе

Момчета: ръст – 52,7 см; тегло – 3,75 кг

Момичета: ръст – 51,5 см; тегло – 3,6 кг

Важно е да не се обсебвате от теглото на бебето си и да го проверявате по няколко пъти на ден. Най-добре е да изчакате посещение при педиатъра, който ще ви даде правилните насоки и ще разреши всичките ви съмнения относно растежа и храненето на бебето.

И нещо важно! През първия месец дишането на бебето е неравномерно и донякъде шумно. Основната му мисия е да установи постоянен ритъм на дишане. Също така ще се научи постепенно да контролира и други действия - като плач, кихане, кашляне, прозяване и всичко, което изисква някакви усилия.

Петте му сетива са готови да възприемат стимули и да обработват основна информация.

Снимка: Shutterstock

Хранене на 15-дневно бебе

Ако кърмите, може да вземете предвид тази серия от полезни съвети, които ще ви помогнат да улесните още повече процеса:

- Производството на мляко има нужда от време, за да се коригира и адаптира към специфичните нужди на вашето бебе. Така че не изпадайте в паника, ако не върви по начина, по който сте чели или чували. Важното е да не се отказвате;

- Трябва да знаете, че колкото по-често бебето суче, толкова повече мляко ще произвеждате;

- Най-хубаво би било да го кърмите на поискване, тоест без да спазвате определен график, а когато бебето покаже, че е гладно;

- Не следете и колко точно трае всяко кърмене, нямате нужда от такива изчисления. Понякога може да се случва много бързо, друг път – по-бавно. Зависи от това колко бързо ще се изпразни гърдата. Също така не бройте колко кърмения дневно сте направили. Веднъж може да са 8 на ден, друг път повече от 12;

- Понякога ще имате чувство, че храненето продължава вечно. Причината е, че бебето е просто по-мързеливо в този момент и му отнема два пъти повече време от обичайно. Ще имате и моменти, когато то буквално ще се „вкопчва“ в гърдата, защото тя е нещото, което не само го храни, но и успокоява;

- В никакъв случай не го насилвайте да яде. Ако имате съмнение, по-добре се консултирайте с вашия педиатър, който може да провери дали бебето се храни пълноценно.

Внимание! Рагадите по зърната са крайно неприятни и болезнени, и могат сериозно да затруднят кърменето. Използвайте специални кремове, които да ви предпазят или изкуствени силиконови зърна, докато проблемът отмине. Но преди това се посъветвайте с педиатъра, който да определи какво точно да предприемете.

Сънят на 15-дневното бебе

Когато става въпрос за съня, трябва да имате предвид следните аспекти:

- В този период бебето продължава да спи през по-голямата част от деня, но започва да различава деня от нощта. Затова е добре да работите в тази посока;

- Идеално би било през деня бебето да свикне да спи със светлината и звуците, характерни за дома, а не да пазите тишина, да мълчите и да ходите на пръсти около него;

- През нощта средата трябва да е тиха и тъмна, така че детето да разбере, че това са часовете за почивка на цялото семейство и да започне да свиква да спи повече часове.

В този период трябва да се научите и да различавате различните видове бебешки плач, тъй като бебето ще започне да ви буди не само, защото е гладно, а понеже има нужда от успокояване или просто му се спи, но не успява да заспи.

Снимка: Shutterstock

Полезни съвети в този период

На 15 дни бебето все още не може да се съсредоточи върху лицето на човека, който го взема на ръце. Но дори да не успява да различи чертите ви, то вече може да „види“ силует и да разпознае гласа ви. Всичко това го успокоява и му дава увереност.

През тези първи седмици контактът с майката е пълен и непрекъснат, както за хранене, така и като присъствие. Това е наистина важно за бебето, защото му дава сигурност и укрепва връзката помежду ви, което пък ще му помогне в един следващ период.

Новата ви роля на „денонощна майка“ може да ви накара да се почувствате безкрайно уморени и дори обезсърчени. Не се притеснявайте, това е напълно нормално. Цялото семейство трябва да свикне с новата ситуация.

Възползвайте се от моментите, в които бебето ви спи, за да си починете или просто си направете кратка разходка на въздух, оставяйки го за кратко на грижите на таткото или бабата.

В тези първи дни трябва да се погрижите и за пъпната връв на бебето

Важно е да поддържате мястото чисто и сухо през цялото време. Не е необходимо да използвате почистващи средства, антисептик или талк. Ако е замърсено, достатъчно е да го почистите само с хладка вода, без сапун, след което да подсушите. Също така е важно да използвате пелени, които се затварят под областта на пъпа или да ги подгъвате, за да избегнете инфекция. След около 7-15 дни остатъкът ще изсъхне, потъмнее и сам ще се отлепи от мястото.

Важно! Контактът кожа до кожа през първите няколко дни, както с мама, така и с татко, насърчава както кърменето, така и връзката между родителите и бебето. А и намалява коликите.

Как да стимулирате вашето 15-дневно бебе

Вашето бебе е развило слуха си още в 24-та седмица на бременността ви. То разпознава гласа ви, а така също и специфичния ви мирис. Нищо няма да го развълнува повече от това да ви слуша и усеща.

В този период бебето получава множество стимули през ушите си, тъй като зрението му продължава да се развива. Така че това е един от най-добрите начини за стимулиране в този етап! Възползвайте се и му говорете, пейте, разказвайте за света, който ви заобикаля. Правете го обаче с обич, тъй като бебето долавя всеки невидим нюанс в гласа ви.

Освен по този начин, може да го стимулирате и като му пускате музика. Ползите са безброй:

- Контрастът между различните музикални стилове ще накара детето ви да мисли музикално;

- Този тип афективна стимулация е много ефикасна и генерира по-голям брой невротрансмитери, намиращи се в невроните. Те служат за улесняване на предаването на нервните импулси през невронната връзка (синапса), като улесняват или инхибират даден стимул. Невротрансмитерите са в основата на мозъчната дейност.

Може да опитате и сензорно кърмене. Бебето разбира перфектно промените в мелодиката, докато се храни. И това укрепва още повече връзката майка-дете. Ако пускате музика, докато го кърмите, то ще съумее да запомни лесно мелодията и ритмиката. След време това ще подобри езиковите му способности и уменията му за учене. Важно е да се отбележи, че ползите от сензорната стимулация чрез музика се получават с повторение на слушането;

Как да го направите по-лесно? На първо време подгответе средата. Изберете удобно място, нагласете светлината по начин, който да ви доставя удоволствие, пуснете музиката и започнете да кърмите бебето. Постепенно може да добавяте нови мелодии, които да повтаряте. Ще забележите как то видимо се отпуска. Възползвайте се в този момент, за да релаксирате и вие.

По материали от Qui mamme

Да поговорим

Кърменето е трудно, много трудно

Здраве

20 болести, които кърменето предотвратява

Да поговорим

Как да се справим с умората по време на кърмене

Още от Здраве

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Джон Траволта и Ела Блу.

Снимка: Getty images

Крис Пайн

Снимка: Getty images

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“