Най-добрите 5 хранителни продукта за тези, които постят

Както и кои хора не бива да се подлагат на лишения

12 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Започна Великденският пост, който през 2019 ще продължи до 27 април. Ето какво препоръчват специалистите да включите в менюто си, така че да си осигурите максимално полезни хранителни вещества:

Бобови. Отказът от животинска храна по време на поста е свързан с повишен риск от белтъчна недостатъчност. А днес като цяло, според диетолога Елена Знахаренко, за хората е характерна недостатъчната употреба на протеини. Затова сега е нужно да заложите на продукти, обогатени с растителни белтъчини, дащото се явяват най-добрите при хранене, изключващо животински продукти. „Освен необходимите протеини, бобовите растения обезпечават организма с витамини от групите В, РР, С, аминокиселини, ферменти, микроелементи – калий, калций, желязо“, отбелязва Знахаренко.

Ядки и семена. Според друг експерт-диетолог - Антонина Стародубова, ядките и семената са сред най-добрите източници на протеини през Великденските пости. Ядките също така снабдяват организма с полезни мазнини, фибри, минерални и биологично активни вещества. „Ядките са много полезни, но и много калорични, затова порцията за ден не бива да превишава 40 г“, казва експертът.

Зърнени храни. Употребата им намалява вероятността от развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система, като поддържа активен метаболизма. „Особено богати на витамини са кашите от елда и овес“, подсказва Знахаренко.

Зелении. Специалистите препоръчват да наблегнете на копъра и магданоза: „Употребата на копър укрепва имунитета и се бори с ферментацията в червата, има диуретичен и противовъзпалителен ефект, помага на организма да превъзмогне трудностите при храносмилане. Магданозът способства нормализацията на обменните процеси в организма, положително влияе на функционирането на щитовидната жлеза, има диуретичен и холеретичен ефект – стимулира образуването на жлъчка в чернодробните клетки“, казва Знахаренко.

Гъби. Те не са най-лекия продукт за храносмилане. Но ако стомахът е здрав, е добре да хапвате гъби два-три пъти седмично. Те са богати на витамини от група В, които са важни за нервната система, а също така съдържат голямо количество други микроелементи. В частност в гъбите има много ерготионин и глутатион – тези антиоксиданти предпазват от оксидативно повреждане клетките, белтъците и дори ДНК.

По време на Великденския пост може и трябва да хапвате и плодове и зеленчуци, мед, както и да пиете много течности. Но следва да помните, че строгият пост е противопоказен за бременни и кърмещи, деца, пациенти със заболявания на стомашно-чревния тракт, такива с имунодефицити, анемии, както и белодробни заболявания.

Текст: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа