Храната на бременната през горещините

6 съвета за безопасност

Снимка: Guliver / iStock

1. Без сурови меса

Когато температурите навън са високи, трябва да сме нащрек с месото. За бременната важат още по-строги правила. Тя не бива да яде нищо сурово (тартар, стек), полусурово (например агнешкото, което традиционно се сервира по-кърваво ) или не добре изпечено месо.

Съветът на специалистите е месото, което се консумира, да е добре изпечено, защото има и риск от токсоплазмоза. Всеки къс месо, трябва да е добре печен от всяка страна минимум при 65 градуса.
Ако месото е било замразено при минус 20 градуса, паразитът умира.

Съвет: Преди да обработвате месото, си измийте старателно ръцете. Както и след това.

2. Колбаси и салами – много внимателно

Голяма част от продуктите, които не минават термична обработка, носят риск. 
Пастети, гъши дроб, желирани меса могат да бъдат заразени в процеса на приготвяне. Обичайно разчитаме на хладилника, когато консумираме такива продукти. Но при температурите, които хладилникът поддържа, бактериите се множат. И най-вече листерията, която е особено опасна за бременните. 
Така че е по-разумно да не ядете тези продукти, докато сте бременна, за да избегнете риска от листериоза.

3. Уволнете от менюто и меките сирена

Не добре узрелите сирена също не трябва да са част от менюто на бременната заради риска от бактериални зарази и листериоза.
Сиренето, което бременната може да консумира, трябва да е твърдо, добре узряло и приготвено от пастьоризирано мляко.

4. Внимавайте и с рецептите

Въпреки, че след като се приготви, храната стои в хладилника, трябва да сме предпазливи. Тя трябва да се претопля във фурна или на котлон.
Следете и за температурата в хладилника. Продуктите трябва да се съхраняват при температура 2 до 4 градуса максимум.
Ако се съмнявате, по-добре не ги консумирайте.
В случаи, когато токът спре дори само за един час, градусите в хладилника се повишават и създават добра среда за развитие на бактерии, а с това и риск за бременната.

5. Рибите – с особено внимание

Пушена риба, миди в черупка, тарама, сурими ( измита и смляна риба, която често у нас се продава като рибешки или рачешки рулца, имитация на морски деликатеси ) е по-разумно да не се консумират през тези 9 месеца.
Рибите носят полза защото са източник на полезни омега мазнини и пълноценен белтък. Някои обаче не се препоръчват, заради риска от замърсяване с живак и други отрови от морето и океана.

6. Сурови яйца и студени кремове с тях са забранени

Заради риска от салмонела консумацията на сурови, рохки яйца и кремове, приготвени с тях, са забранени. 
Както и майонеза с яйца, сладкарски изделия, шоколадови мусове, тирамису или сос винегрет Сезар, който също може да е приготвен със сурово яйце. 
Така че, яйцата трябва да се консумират само, след като са били твърдо сварени.

Източник: parents.fr, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа