5 идеи за здравословно хапване в училище

Ето какво да сложите в кутията за обяд или чантата на детето

15 септември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Ако сутрешната закуска е важна, за да даде енергия и добър старт на деня на ученика, похапването между часовете има съвсем друг смисъл. То на практика презарежда батериите им и им помага да не огладнеят прекалено до обяда или вечерята (според това каква смяна учат). Идеалното хапване в училище трябва да е едновременно удобно за консумация и здравословно. Освен това не бива да е твърде тежко - и в буквален, и в преносен смисъл. Тежката кутия с храна ще направи чантата още по-непосилна за носене, а тежката за храносмилане и усвояване храна може да провокира евентуални стомашни неразположения, подуване и сънливост. И е много важно всеки ден храната да бъде различна, защото иначе много бързо ще омръзне на ученика. За по-малките деца, проявете креативност и направете храната много атрактивна. Ето няколко идеи какво да сложите в кутията му за обяд или чантата.

Плодове, но не по обичайния начин

Децата много ги харесват, а и експертите препоръчват плодовете да се хапват като втора или следобедна закуска, тоест точно, когато децата са в голямо междучасие. Но резенчетата ябълка и почернелият вече обелен банан със сигурност няма да впечатлят децата. Затова не слагайте твърде много плодове в кутията и непременно ги пригответе по ефектен начин: като пъстра плодова салата (истинска съкровищница от витамини, тъй като съчетава различни плодове) или забавни сандвичи. По-големите деца вероятно ще харесат и комбинацията на плод с някакво сирене. За да не променят плодовете своя цвят, леко ги напръскайте с лимонов сок.

Домашна солена закуска

Добре е 1-2 пъти седмично децата да носят и по-хранителна закуска. Но не сандвич, намазан дебело с масло и пълен с колбаси, а нещо полезно. Ако умеете да готвите, не се колебайте да направите солен кейк със зеленчуци или солени морковени кифлички. Солената закуска почти гарантирано ще предизвика жажда, така че добавете и бутилка с плодово смути или домашен плодов чай без захар.

Вкусна изненада

Ваниловият оризов пудинг или млякото с ориз са приятна алтернатива. Хубаво е веднъж в седмицата да правите и такава изненада. Това повишава доброто настроение на малчуганите. Оризовия пудинг и млякото с ориз не са трудни за пренасяне, тъй като не се разливат. И с пластмасова лъжичка се ядат лесно. Освен това засищат и не са богати да мазнини и захари. И една идея – бихте могли да ги приготвите с кокосово мляко. Това е лесно смилаем десерт, който наистина ще зарадва децата.

Сушени плодове и ядки за похапване

Много здравословна и перфектна презареждаща закуска. И лесна за консумация. Освен това сушените плодове и ядките са богати на минерали, дават много енергия, зареждат както тялото, така и ума. И са диетични. Не са подходящи обаче за деца с алергии към ядки. Може да направите и домашни енергизиращи блокчета от тези продукти.

Бисквити с овесени ядки

Децата обожават бисквитите, а и са лесни за хапване в училище. За да бъдат здравословни, направете домашни, в които част от брашното заменете с овесени ядки. И вместо захарта използвайте по-полезните мед и кленов сироп. Може да добавите и сушени плодове, ядки или парченца шоколад.

По материали от Donna moderna

Коментари
Последни видеа