10 мита за здравословното хранене, които трябва да знаете

Развенчани веднъж завинаги

28 октомври 2019 г.

Снимка: pixabay.com

Трудно е да се преборим с предубежденията, особено когато става дума за храненето. Заради тях може да се лишим от какво ли не. И то – напразно. Затова Обекти.бг представя някои от най-популярните митове за храната – развенчани, веднъж завинаги.

Мит 1. Яденето след шест вечерта е вредно

С днешния ритъм на живот храненето след 18.00 часа следобед е не само здравословно, а въпрос на здрав разум. В колко часа си лягате? В девет? Истината е, че не трябва да се яде три часа преди лягане и вечерята трябва да е лека.

Мит 2. Мазнините са вредни

Без мазнини храната не се смила нормално. Мазнината помага на организма да разгражда витамините А и Е, и ако нямаме достатъчно мазнини, спираме да произвеждаме хормони. Липсата на мазнини може да доведе до по-бързо състаряване на кожата и да навреди на черния дроб. Добре е мазнините да се ограничат, но не да се изключват напълно. Най-добре е да се ядат по-малко храни, богати на нездравословни мазнини, като колбаси, майонеза, бисквити и торти.

Мит 3. Закуските между храненията са вредни

Закуските са необходимост. Ако се грижите за здравето си, трябва да допълвате енергията си от време на време. Въпреки това, допълванията е добре да бъдат балансирани – плодове, ядки, сурови зеленчуци.

Мит 4. Щом е „био“, значи е полезно

Продуктите, отбелязани като „органични“ или „био“ (т.е. без ГМО, пестициди и добавки), в много случаи не се различават по нищо от обикновените им сродници, освен по високата цена.

Мит 5. Въглехидратите трябва да се намалят

Има прости и сложни въглехидрати. Трябва да ограничите само първите. Изобилие от тях предлагат захарта, медът, сладката, сладките напитки, белият хляб и картофите. Но ако искате да ядете здравословно, трябва да си набавяте повече сложни въглехидрати, които можете да откриете в зърнените храни, боба, плодовете и зеленчуците.

Мит 6. Веднъж замразят ли се, плодовете и зеленчуците губят всичко полезно

Съвременните технологии за замразяване съхраняват почти всички здравословни хранителни вещества в плодовете и зеленчуците.

Мит 7. Разделното хранене помага да отслабнем

Ензимите, произведени от храносмилателния тракт, са способни да се справят с протеини, мазнини и въглехидрати по едно и също време. Няма научни доказателства, че разделянето им помага. Хората, които избират тази диета, обикновено просто подбират храната си много внимателно. Избягвайки определени комбинации, те намаляват общото количество калории и така отслабват.

Мит 8. Черният хляб е по-здравословен от белия

Ако хлябът е кафяв, това не значи, че със сигурност съдържа повече фибри. „Здравословният“ кафяв цвят понякога се дължи на добавянето на карамел в тестото. Енергията, която се съдържа в черния хляб, обикновено е толкова, колкото и в белия, и в двата случая от него се пълнее. Най-здравословни са пълнозърнестите и хрупкавите хлябове.

Мит 9. Соковете са толкова полезни, колкото и самите плодове

Соковете почти не съдържат фибри, а количеството витамини и минерали е по-малко, отколкото в самия плод. Ето защо винаги е по-добре да ядете пресни плодове, когато имате възможност.

Мит 10. Сушито е диетична храна

Ако ядете само суши, сигурно няма да напълнеете много. Въпреки това, белият ориз, който се използва за направата му, не е най-здравословният продукт. Но истинските виновници в случая са соевият сос, майонезата и други подобни добавки, от които се пълнее с лекота.

Коментари
Последни видеа