Най-добрият природен стимулатор на имунната система има само един минус
Снимка: Guliver / iStock
„От всички растения, които природата е създала, според мен няма друго, което да съдържа толкова много съставки и да е в състояние да помогне на организма да преодолее за кратко време опасни заболявания.“ Така мисли проф. Христо Мермерски за чесъна, чиито ценни качества са били известни още преди 5 хилядолетия.
Растението на младостта, както го е наричал Плиний, може да убие бацилите на редица опасни инфекциозни болести, например туберкулозата, която е била жесток бич за хората в миналото, наред с чумата и тифа – чесънът се бори успешно и с тях. В наши дни е доказано, че етеричното масло алуцин, което се съдържа в него, може да предотврати развитието на много видове бактерии, включително стрептококи и салмонела.
10 скилидки на ден са идеален стимулатор на имунната система при произвеждането на клетки-бойци срещу инфекциозните и раковите заболявания, гласят резултати от някои изследвания.
В чесъна има 17 микроелемента и най-вече йод, което го прави много добра превенция срещу заболявания на щитовидната жлеза.
Малцина хора знаят, че някога в народната медицина сок от чесън се е използвал като противодействие на змийската отрова.
Днес най-популярен е като естествен антибиотик, със свойствата си да сваля кръвното налягане, кръвната захар и холестерола, за дезинфекция на дихателните и храносмилателни системи и за регулиране на храносмилането.
Минусът, за който ви загатнахме в подзаглавието, е пренебрежим на фона на ползите от чесъна. Става дума за неприятното ухание, което се усеща след консумация. Характерната миризма на чесън излиза не само през устата, но и през кожата, така че не го хапвайте, когато имате среща.
Това заболяване е често срещано сред децата, но и възрастните не са застраховани.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари