Температура – какво трябва да знаем

Отговор на 8 често задавани въпроса

Снимка: Shutterstock

Когато детето е малко, всяко повишаване на температурата хвърля родителите в паника. В повечето случаи вдигането на градусите е спонтанна реакция, с която организмът отговаря на инфекцията и не е сигнал за опасност.
Ето отговор на осем най-често задавани въпроса.
Дава го френският педиатър д-р Грегоар Беноа, който има дълга практика в Спешна помощ и е главен лекар в университетска болница „Амбоаз Паре“ в Париж.

1. Температурата е по-сериозна при децата в сравнение с тази при възрастните

ГРЕШНО. Температурата при децата в изключително редки случаи сама по себе си е сигнал за тежко заболяване. В повечето случаи тя се дължи на вируси и се регулира спонтанно в рамките на няколко дни.
При възрастните – обратно. Те по-рядко качват температура, но е по-тревожно, защото често това е сигнал за бактериална инфекция.

2. Трябва да се реагира, щом стигне 38 градуса

ПРАВИЛНО. Трябва да се вземат мерки и да се дадат лекарства за понижаването ѝ, но след като се вдигне над 38,5. Това се прави, за да се облекчи състоянието на детето, ако то чувства главоболие, дискомфорт, а не, за да се понижават градусите.

3. Веднага да се търси консултация

ПРАВИЛНО. Ако детето е под 3 месеца, консултация с педиатър е задължителна. На тази възраст причината за повишаване на температурата веднага трябва да бъде установена, защото може да се дължи на бактериална инфекция, която е потенциално опасна за най-малките.
Ако детето е по-голямо, жизнено е, има апетит и няма други оплаквания, може да се изчака 3 дни, преди да се търси консултация.

Снимка: Guliver / iStock

4. Парацетамолът сваля температурата

ГРЕШНО. Няма как да премахнете температурата като с магическа пръчка, ако разчитате на парацетамол. Наистина той има антипиретични свойства и може да я понижи, но парацетамолът е най-вече обезболяващо средство.

Трябва да напомним, че основната цел на лекарствата, които даваме, не е да се понижат градусите, а детето да се облекчи и да се чувства по-добре.
Така че, ако лекарят е предписал парацетамол, а градусите продължават да се колебаят нагоре-надолу, не се притеснявайте.

5. Високите градуси са сигнал колко сериозна е болестта

ГРЕШНО. Стойностите на температурата не са показател за това колко сериозно е заболяването. Някои вируси са причина за силно повишаване на градусите.
Температурата е реакция, при която организмът се бори с инфекцията.
И всяко дете реагира различно.

6. Може да редуваме лекарствата

ПРАВИЛНО. Ако сме дали парацетамол, може да използваме и ибупрофен, който е противовъзпалително средство. Важно е да се знае, че ибупрофенът се предписва на деца над 3 месеца и не бива да се дава при варицела или, ако детето е обезводнено.

7. Хладката вана понижава температурата

ГРЕШНО. Хладката вана или душ не се препоръчват за понижаване на температурата. Рязката промяна на градусите не е от полза за детето и често то понася зле охлаждането. По-разумно е да му се дават повече течности, да не се облича или завива прекомерно много, дори и ако трепери.

8. Високата температура винаги води до гърч

ГРЕШНО. Гърчът е рядко състояние и може да се яви само при деца, които генетично са предразположени. Това не е усложнение, което винаги съпровожда високата температура.
И, ако решите за презастраховка да дадете лекарства за понижаването ѝ, няма особен смисъл. Още повече, че тези лекарства не винаги помагат, когато тя започва да се качва.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа