Бременността започва с повръщане, значи бебето ще е здраво

Хормон от плацентата причинява ранната токсикоза

Илюстрация: Guliver / iStock

В началния етап на бременността хормон причинява сутрешното гадене и повръщане. Той се изработва от плацентата. Така нареченият ендокинин усилва кръвообращението в плацентата и съдейства на бебето в утробата да получи максимално количество кислород и хранителни вещества.

Така нежеланият и мъчителен страничен ефект от работата на хормона на практика гарантира безпроблемно развитие на бебето.

С други думи, повръщането, резултат от ранната токсикоза на бременността, е доказателство, че бебето ще се роди, здраво и доносено. Това установи екип британски учени от университета „Ридинг“ , цитирани от The Daily Mail.

Попадайки в кръвообращението на бъдещата майка, хормонът стимулира определени рецептори в мозъка, което всъщност води до сутрешното гадене и повръщане.

Изводите на учените се потвърждават от изследвания на 800 бременни, които страдали от ранна токсикоза на бременността. Оказало се, че всички със сутрешно повръщане, родили здрави и донесени бебета.

„Някои лекари предписват лекарства, които блокират действието на този хормон, за да облекчат състоянието на бременната. На практика обаче те могат да навредят на бебето в утробата“, обяснява ръководителят на проучването д-р Филип Лоури.

Според него, ако жените са наясно с тези данни, ще приемат психологически по-леко повръщането, особено като знаят, че то с нищо не застрашава бебето, а напротив.

Много бъдещи майки страдат от сутрешно гадене и повръщане през първите 12 седмици на бременността. Това са симптомите на ранната токсикоза на бременността, която е особено мъчителна.

За това състояние започна да се говори и да се пише в пресата, особено след като херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън се оказа, че страда от най-тежката ѝ форма - hyperemesis gravidarum и с трите бременности.

И, когато чакаше раждането на принц Джордж, и с принцеса Шарлот, както и сега, когато и с третото бебе.

Състоянието, колкото и да е мъчително, е преходно. Обикновено преминава от само себе си, когато жената влезе във втория-третия триместър.
Лекарите съветват бременните с токсикоза да почиват повече, да приемат много течности – по малко, но редовно, а менюто им да е богато на белтъчини.

Мона  Василева

Коментари
Последни видеа

Слънце

30 ноември 2021 г.