Нови случаи на морбили у нас

Как се предава инфекцията и какво се предприема превантивно

20 март 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

3 са вече лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас, съобщава Министерство на здравеопазването. Освен 2-годишното дете от пловдивския кв. "Столипиново", прието в Инфекциозна болница в София, с морбили са още две деца под 13-месечна възраст и две жени от Пловдивска област - на 20 г. и на 24 г., живеещи в различни населени места, съобщи bTV.

Диагнозата е лабораторно потвърдена в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, пише Мениджър нюз.

Превенцията

За да предпази хората от епидемия, МЗ изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва  имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.

В цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация. Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на  регионалните здравни инспекции.

Екип от здравното министерство ще посети Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите  групи. Засега не се предвижда масова имунизация против морбили. Министерството работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.

Инфекцията

Морбили (дребна шарка, позната и като брусница) е инфекциозна болест, която се предава по въздушно-капков път, като вирусът е разпространен по целия свят. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища, повишена температура и обща интоксикация, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви.

Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, следва тялото и крайниците. Поради изразената интоксикация се засягат и други органи и системи – с наличие на тахикардия, хипотония, енцефалопатия, бронхопневмония.

Източник на зараза е само човекът. Вирусът се съдържа в лигавицата на дихателните пътища и конюнктивалния секрет. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009 – 2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95 % от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация.

 

Коментари
Последни видеа