Оставете детето босо

Немски учени изброяват ползите

22 юли 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Оставете детето босо, това ще подпомогне развитието на двигателните му умения, сочи ново проучване на немски лекари. 
Те доказаха, че деца, които ходят и тичат боси,

по-добре пазят равновесие, имат добър спринт и скачат умело.

„ Ходенето с боси крака е най-естествено и отдавна се знае, че използването на обувки е фактор, който влияе на здравето и на модела на движение на детето“, каза проф. Астрид Цех, ръководител на проучването.

Предишни проучвания доказват, че когато деца и дори възрастни ходят боси, биомеханиката на стъпалото при тичане и при скок, се променя. 
Като са „на свобода“, краката нарастват правилно и без ограничения. Не се притискат малките стави, мускулите работят активно, а

стъпалата се развиват, без риск от деформации.

Като усещат неравностите стъпалата лесно намират равновесие и са по-стабилни отколкото, когато са стегнати в обувки.
И босо бебето се придвижва по-стабилно върху повърхност, която не носи риск от нараняване - мокет, паркет, балатум, дъски, теракот.
Екипът немски изследователи включва в проучването 810 деца – ученици от началните и средни класове, които са раснали в различни условия. Част от тях били от селските райони в Южна Африка, а друга – от градовете в северна Германия. Основната разлика между децата била в това, че тези от първата група са свикнали да ходят предимно боси, а другите са ходили предимно с обувки.

Снимка: Guliver / iStock
Децата преминали редица тестове както боси така и с обувки, за да могат специалистите да оценят различните двигателни умения.
Така учените стигнали до извода, че тези, които са свикнали да ходят боси, по-добре пазят равновесие при бягане и ходени и са по-стабилни при скоковете. Като различията се отчетата във всички възрастови групи – 6-10 г. , 11-14 г, както при 15-18-годишните. Но най-добри резултати имало във възрастта 6-10 годишните. Затова съветват родителите да не се тревожат и да оставят децата да ходят боси и в къщи.

Когато навън е горещо, събуването на обувките носи огромно облекчение. 
Цялото тяло се отпуска щастливо, защото

в стъпалата са разположени 72 хиляди нервни окончания,

също така чувствителни като тези на пръстите на ръцете. 
За малки и големи е от полза поне 1 час на ден да ходят боси. Защото така осигуряват на уморените си крака най-добър природен масаж.

Всяка неравност на терена притиска чувствителните точки на краката и те излъчват импулси към цялото тяло. Така успокояват стреса, безсънието и разтоварват нервното напрежение. 
Най-полезно е ходенето по росна трева сутрин. Със същия здравословен ефект е масажът, който речните камъни правят на босото ходило. Затова смело нагазете в речните води и се разходете по него. Морската вода пък е полезна при разширени вени.
Трева, неравна земя, камъни – всяка повърхност, но която стъпваме, масажира босото стъпало и

отвежда натрупаните “лоши” енергии, като ни зарежда със сили

Около нас има твърде много синтетични материи, които натрупват статично напрежение и положителни заряди. Те носят само негативи за здравето - умора, нервност и раздразнителност.
Обувките пазят от нараняване, но и изолират крака от допира със земята. А тя осигурява разреждане на заряда статично електричество, защото е най-големият отрицателен полюс. И така отвежда лошите енергии в земята. Затова и ефектът на релакс се усеща веднага.

През последните години в Германия, Австрия и Швейцария се създават десетки паркове, в които всички ходят боси.
Най-популярните са тези в немския курорт Бад Зобернхайм на река Нае, “Черната гора” във Вестфалия, паркът “Вещиците” и “Паркът на сетивата” в Тирол.
Те предлагат специални изживявания – ходене по различни настилки, джапане в река, ручей или просто киснене в малко езерце.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа