Все повече деца зависими от интернет

Виновни са родителите

11 ноември 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Мащабът на зависимостта от интернет в Германия в момента надхвърля два пъти тази от наркотиците, съобщава rambler.ru. Директорът на центъра по накомании Марлене Мортлер казва, че в наши дни 70% от децата на възраст до 5 години ползват смартфон. Сред хората с болезнена зависимост от интернет (по оценки 500-600 хиляди германци) по-голяма част са деца и тийнейджъри.

Една от причините, предизвикващи зависимост у децата, се явява лошият пример, който им дават собствените родители. 70% от тях не знаят какво трябва да бъде правилното използване на електронните устройства. А на първо място именно от родителите зависи как по принцип възпитават детето и какво да е отношението му към интернет.

Ако искаме децата да са дееспособни в отношението си с интернет, трябва ние – родители, учители и възпитатели, да им го показваме с личния си пример“, казва Мортлер. Сред подрастващите все по-често се срещат и симптоми на зависимост от компютърни игри.

Според данните на изследователски институт на Долна Саксония, в Германия интернет зависими са 1,2% от хората, като от наркотици и психотропни вещества зависимите са 0,5%.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа