Децата са пред екранни устройства 10 пъти повече време от 2011 насам

А това се отразява на общуването в семейството

Снимка: Guliver / iStock

Според проучване на американската неправителствена организация „Common Sense“, всекидневното ползване на мобилни устройства сред деца на възраст до 8 години се е увеличило почти 10 пъти, в сравнение с това през 2011 г. „Тези устройства формират всичко и имат дълбоки последствия за семейството, като се започне с това как се отнасяме един към друг, как общуваме един с друг и като се завърши със социално-емоционалното и когнитивно развитие на нашите деца и с неспособността ни да обърнем внимание един на друг и на зависимостта ни от тези устройства“, смята Джим Стайър, генерален директор на „Common Sense“, съобщава The Quartz.

Около 42% от децата на възраст до 8 години, че и по-малки, имат собствено електронно устройство, в сравнение с 1% през 2011 г. Освен това около 10% имат „умна“ играчка, която се включва в интернет, а 9% - устройство, достъпно за тях в домашни условия, например Amazon Echo или Google Home. „Нерядко това води до нарастващо безпокойство от страна на родителите – те не знаят, какво не е наред във общуването на детето с джаджата, но са им казали, че това е лошо“, твърди Сара Девит, вицепрезидент на PBS KIDS Digital.

Мнозина смятат, че неприязънта към електронни устройства е новата версия на стария дебат: по-рано бе телевизора, който бе вреден за умственото развитие на децата, след това видеоигрите, а днес – смартфоните. Но, по думите на специалистите, зависимостта от смартфона е далеч по-силна.

Експертите обикновено препоръчват две неща: установете от какво точно се интересува детето ви и поставете граници или лимит. Още повече, че съществува съдържание, което помага да развивате всичко, като се започне от математически навици и речников запас до социален и емоционален интелект. „Екраните се явяват част от живота, хайде да направим тяхното използване продуктивно, доколкото е възможно“, казват те.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.