Митове за бременността и бебетата 2

Някои популярни съвети към родителите са опасни, твърди баща на две деца и доказва научно

Илюстрация: Guliver / iStock

Въпросите, свързани с бременността и майчинството, са сред най-търсените в интернет. Информацията е изобилна, но често става въпрос за "митове и легенди", които в най-добрия случай не носят полза на никого.

Начо Стригулев – журналист и баща на голяма дъщеря и малко момченце, разсейва част от съществуващите недоразумения, като провери какво казва за тях съвременната наука.

Ето какво разкрива той за гаданията момче или момиче, за прословутото сутрешно гадене и предизвикването на раждане.

"Остави го да се наплаче"

Трябва да бъде казано направо – според съвременната наука (от началото на 21. век) схващането, че бебето трябва да бъде оставяно да плаче само в креватчето си, "за да не се разглези", е остаряло и вредно за развитието на децата.

Новородените буквално растат и се развиват биологично и умствено, когато хората около тях ги гушкат, говорят им и като цяло отговарят на всяка тяхна нужда. Тези изводи са подкрепени от огромно количество изследвания, особено през последните 20 години. Колкото до "разглезването", според основни трудове на съвременната антропология (като Hunter-gatherer Childhoods, 2005 г.) децата израстват независими и уверени в себе си именно когато родителите им отговарят на техните нужди от най-ранна възраст.

И обратното: ефективен начин да отгледаш невротично и несигурно дете е да го оставяш да плаче. В организма му се отделя кортизол (хормонът на стреса), като този процес продължава и след като е спряло да плаче и има дългосрочни негативни последици за неговото развитие.

Експерименти с животни (с човешки бебета не са правени по очевидни причини) показват, че подобно родителско отношение още в първите дни "включва" гените, които предопределят, че въпросният индивид ще бъде склонен към повишена тревожност до края на живота си.

Снимка: Guliver/iStock

Най-накрая, но не на последно място "остави го да се наплаче" е катастрофално лош начин да научиш детето на самоконтрол. Ефектът според голям брой проучвания (включително Henry & Wang,1998) е, че детето се затваря в себе си и не развива способности да регулира емоциите си.

Накратко, слушайте инстинктите си и гушкайте бебетата.

Кърменето вреди на гърдите

Кърменето има напълно заслужения ореол на най-доброто, което една майка може да направи за бебето си, със сериозни ползи за неговото здраве и развитие. Има обаче един фактор, който рядко се споменава публично, но със сигурност играе роля в решенията, свързани с кърменето.

Този фактор е вярването, че кърменето се отразява пагубно на формата на гърдите. Това състояние е известно с медицинския термин птоза и с разговорния "увисване". За щастие, според науката това е просто мит.

Снимка: Guliver/iStock

Кърмачетата са напълно оправдани по това обвинение от многобройни проучвания, включително едно мащабно изследване на американски медици, публикувано в Annals of Plastic Surgery през 2007 г.

Истинските фактори, които показват силна корелация с птозата на гърдите, са броят на бременностите, пушенето и - без особена изненада – възрастта на майките.

Витамините за бременни са задължителни

Нормално е всеки родител да прави всичко за децата си. Поради това милиони бременни жени по света пият мултивитамини и хранителни добавки с идеята, че ще осигурят възможно най-добър старт за децата си.

Многобройни изследвания обаче показват, че в повечето случаи бъдещите майки няма нужда да го правят. Единственото условие е бременните да са здрави, да спазват балансирана диета и да нямат специфичен дефицит на важни вещества в организма си.

През 2010 г. едно метаизследване за ефектите от витамините за бременни върху здравето на майките и на новородените показва, че от добавките няма вреда, ако се взимат в препоръчителната доза. По-интересното обаче е, че няма разлика в здравето на майката и на бебето със или без девет месеца пиене на витамини и добавки. Отново условието е майката да е здрава и да се храни пълноценно.

Единственото изключение е фолиевата киселина, която доказано предотвратява тежки родилни ефекти, напълно безопасна е в правилната дозировка и е препоръчителна добавка за всяка жена във фертилна възраст. Разбира се, изключение са и случаите, в които витамините и добавките са предписани от лекар по конкретна медицинска причина.

Съвсем отделен е въпросът, че прекалено високите дози добавки може да навредят на майката и на бебето. Подобни данни има например за витамините A, B6, B12, C и Е.

Начо Стригулев е редактор "Технологии" в списание "Мениджър" от 2002 г.

От 1999 г. е журналист в областта на науката и технологиите. Преди това е работил за различни издания, включително "Дневник" и PC Week, както и като технологичен журналист на свободна практика. От 2010 г. до 2014 г. участва в създаването на научнопопулярното издание "Обекти", а след това e автор и редактор в списанието. Носител е на три награди в категория "Печатни медии" на конкурса Mtel Media Masters - две големи награди през 2012 г. и 2014 г., както и приз през 2011 г.

Източник: сп. "Мениджър"

Коментари
Последни видеа