Как да предпазим децата от спортни контузии и сериозни наранявания

Родителите трябва да бъдат за пример на малките

26 май 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Участието в спортни занимания е безспорно важен елемент от здравословното развитие в активна детска възраст. Контузиите обаче също са неразделна част от детството на всеки.

Повече от 2,6 милиона деца в света на възраст до 19 години посещават годишно спешното отделение на болница заради сериозно нараняване, получено по време на игра, или при спортни занимания.

Има няколко стъпки, които родителите биха могли да предприемат, за да помогнат на децата да бъдат вън от опасност на игрището и извън него, изброява cdc.

- Когато децата са активни в спорта, е изключително важно да са добре екипирани с предпазващи средства според спецификата на спорта.

Важно е също така самата предпазваща екипировка да е в добро състояние и да се носи правилно. Защото в противен случай често води до дискомфорт и не може да предостави нужното ниво на предпазване от контузии.

- Друго много важно нещо е спортната зала или програмата, по която е записано вашето дете, да предоставя информация и да учи както малките, така и родителите, по какви начини могат да се предотвратят най-добре контузиите.

- При спортни занимания навън е важно да се обръща внимание и на климатичните условия. Хлапето трябва да се приспособи, ако времето е много топло или влажно, за да се избегне прегряване, или настинки.

- Също така и родителите, и треньорите трябва да обръщат специално внимание на правилната хидратация на малките и да настояват те да пият достатъчно вода. И, разбира се, да са подходящо облечени.

- Не трябва да забравяме и самото отношение към спорта – родителите трябва да бъдат добър модел на подражание за децата и сами да практикуват безопасен спорт, носейки предпазна екипировка и спазвайки правилата на играта.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа