Мама е болна - как да защити детето

5 лесни стъпки

Снимка: Shutterstock

Да си почиваме, да лежим, да не контактуваме с никого – тези лекарски съвети при болест са невъзможни, когато сме с малко дете.
Какво да правим? Основните правила за безопасност, които ще помогнат да не предадем заболяването на детето изброява педиатъра д-р Павел Житов.

Кърмене против вируси

Ако майката е с простуда, грип, кашлица или друго вирусно или бактериално заболяване, кърменето е естествена защита заради антителата, които се съдържат в мачиното мляко. Дори и бебето да се разболее, ще бъде в лека форма. Всичко, което трябва на детето за бързо оздравяване, е кърменето да продължи и да се съблюдава режима на хранене според възрастта.

Кърменето е най-добрата профилактика за различни заболявания, затова не се отказвайте от страх да не заразите бебето с близкия контакт – напротив. Майчиният организъм в отговор на вируса или бактерията изработва вещества, които помагат и на нея да оздравее и ще защитават и малкото.

Често вкъщи се разболяват всички, освен кърменото бебе дори храненето да е веднъж на ден.

Чист въздух

На по-големите деца, които вече не се хранят с кърма, ще помогне друг вид проста защита за профилактика – редовно проветряване на стаята, почистване на повърхностите с влажна кърпа, използване на маска от майката, често миене на ръцете и разходки.

Проветряването не позволява на заразния въздух да се застоява в помещенията и е полезно не само за профилактика против заразяване на останалите членове на семейството, но и за самата болна – свежият въздух помага за бързото оздравяване. Веднъж на 2-3 часа отваряйте прозореца за 10-15 минути и ако времето позволява, дръжте отворено през целия ден.

С влажна кърпа обирайте праха веднъж дневно, за да не се задържат в него вируси или бактерии. Ако сте в състояние да се разхождате, колкото по-дълго сте с детето извън къщи, толкова по-добре за него.

Спазване на хигиена

Ръцете трябва да се мият редовно, защото болния човек така или иначе пипа носа и устата си, без да усеща, и с ръцете си може да пренася вируса. Ако мамата има някаква инфекция със стомашно разстройство, цялото семейство трябва да мие редовно ръцете си – след всяко посещение в тоалетната и преди хранене.

Внимавайте какво държи детето, чисти ли са ръцете му и какво пъха в уста – това помага да се предотврати по-нататъчно заразяване с използване на сапун или еднократни тоалетни кърпи. Течният сапун е по-хигиеничен от обикновения, а наличито на обща кърпа за бърсане на ръце е гаранция за презаразяване. Същото важи и за приборите за хранене – нека всеки има свой комплект.

По възможност мийте съдовете в съдомиялна, а не на ръка, защото в миялнатаводата се нагрява до 60 градуса, докато при миенето на ръце рядко използваме над 40-градусова вода.

Маската – през устата на мама

Маската е ефективна защита, когато болният човек я носи и е добре да се сменя през около 2-3 часа, защото се овлажнява от дишането.

Няма изкуствено укрепване на имунитета

Не се опитвайте рязко да подсилите имунната система на детето, като му давате ударни дози витамин С, ехинацея или много пресен чесън и лук.

Иммунитетът на малкото трябва да се укрепва постоянно, а това може да стане с чист въздух по всяко време на годината, правилно хранене, достатъчно много движения и правилно обличане - не претопляйте детето с много дрехи.

Бъдете здрави!

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.