Биберонът – приятел или враг

След появата на първите зъби става не само излишен, но и вреди

07 август 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Рефлексът на новороденото да суче е много силен и е сред неговите основни потребности, така че е важно да го удовлетворим, според психолози.

Неслучайно един от първите подаръци за бъдещите родители доста често е биберон – като символ на появата на новия живот на света.

Но има майки и бащи, които са категорично против използването му.

Така в бита на малкото детенце се появява противоречие още от самото раждане – дали по естествен път и полека лека да се отърси от този рефлекс, като си дъвче биберона в първата година, или да го успокояваме по друг начин?

С тази залъгалка е лесно – пъхваш му я в устата и то, с леко глуповат вид замлъква и почва да дъвче усърдно. Виждали сме много хлапета по на 2-3 години да се разтакават с биберон в уста из парковете, а една съученичка в първи клас беше с палец, деформиран от смукане, след като ѝ отнели „успокоителното“...

Много зависи и от начина на хранене на бебето:

Когато бебенцето е на гърдата, суче около 20-25 минути, за да се засити. За това време то напълно може да удовлетвори своя рефлекс за сукане, докато изкуственото мляко се изпива от бутилката за 5-10 минути и бебето не успява да се насуче.

Понякога това се случва и ако имате близнаци. Тогава на помощ идва биберонът.

Той е необходим и когато

Страници

Коментари
Последни видеа

Автомобил и дърво

19 януари 2018 г.