Бебето иска да е гушнато, да е в ръце

До какъв момент това е необходимост и кога e сигнал за повишена тревожност

24 май 2022 г.

Снимка: Getty

В ръцете на мама бебето се успокоява. Прегръдката ѝ му дава усещане за комфорт и сигурност. Но ако малкият пискун през цялото време и плаче, и за минута не иска да излезе от ръцете ѝ, това може да е проблем, обясняват. специалисти пред Parents.

Защо бебето иска да е на ръце
Може да има няколко причини, в зависимост от неговата възраст, характер и здравословно състояние.

1. Комфорт и безопасност
От топлата и тиха майчина утроба новородено внезапно „влиза“ в шумния свят. И инстинктивно иска да бъда успокоено, да усети удобството и безопасността в ръцете на мама. Бебето се успокоява, близо до гърдите ѝ, където усеща биенето на сърцето, което вече познава, може и да я помирише.

2. Болест и глад
Когато детето е е болно, то винаги иска да бъде гушнато и да го носите на ръце. В такива случаи ще забележите и други признаци като треска и загуба на апетит.
Бебето може за иска да бъде взето на ръце, когато е гладно или жадно. В такива случаи потърсете други индикатори: например, дали  пъха юмруче в устата си или дали с устни прави смукателни движения.

3. Тревожност
Тревожността при раздяла възниква, когато детето установи, че мама и татко са изчезнали от полезрението му. То реша, че са си отишли ​​завинаги. Това чувство достига връх между 10 и 18 месечна възраст и обикновено отшумява до тригодишна възраст.
Бебетата, които изпитват тревожност при раздяла, настояват да бъдат носени на ръце. Когато видят родителя си, те плачат сърцераздирателно и не му позволяват да си тръгне.

Снимка: Getty

Предимството да е на ръце
За новородено честото гушкане може да донесе следните ползи:

1. Гушкането и контактът кожа до кожа му помага да регулира телесната температура, сърдечната честота и дишането.

2. Може да успокои неспокойно и капризно бебе, като намали емоционалния стрес.

3. Някои спят по-добре, ако се държат на ръце преди лягане.

4. Състоянието при болест и леки колики видимо се подобрява, когато го държите на ръце. Това може да е от помощ при хроничн болка, като и при никнене на зъбите.

5. Честото гушкане помага за установяване на здрава връзка между родител и дете. Детето усеща, че винаги може да разчита на мама и татко.

6. Изследванията показват, че прегръдките могат да стимулират развитието на мозъка и тялото при някои деца.

7. Майки установяват, че когато често и продължително държат новородено на ръце, то по-лесно свиква и се адаптира към кърменето.

8. Гушкането с бебето може да помогне на майката да се отпусне и да се възстанови по-бързо след раждането.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.