Хремата минава през 3 етапа

За всеки от тях лечението е различно

26 януари 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock 

Хремата, която ни мъчи през този сезон, най-често е причинена не от грип, а от „сателитни“ инфекции. За течащия нос обикновено са виновни риновирусите, които са над 100 различни вида. Срещу тях няма ваксина, нито надеждна защита, тъй като са многобройни.
Ако преболедуваме, след като сме се заразили с един вид, не се изгражда имунитет спрямо останалите вируси, въпреки че те са „братовчеди“ и са от едно семейство.

Народната поговорка, че с лечение хремата минава за 7 дни, а без лечение за една седмица, в много случаи се оказва вярна. 
Хремата минава през три цикъла.
Първият е най-мъчителен. Носът набъбва и се запушва. Дишането се затруднява. От ноздрите изтича бистра течност, очите парят и сълзят. 
Често състоянието е придружено с пристъпни кихавици.
При втория стадий, който също обикновено трае 2-3 дни, секретът се сгъстява. На човек му олеква, защото може да си издуха носа и, което не е маловажно, да диша през него.
Едва в третия стадий носът се изчиства.
Старата лигавица, която е умъртвена от вирусите, се изхвърля и се замества със здрава, обясняват специалисти по УНГ болести.

За всеки от тези три етапа лечението е различно.
В първия стадий е добре да се слагат капки, които успокояват лигавицата и отпушват носа, като например ксилометазолин (не повече от 3-4 дни). 
Във втория помагат капки за промиване и такива, които умъртвяват бактериите.
За третия най-подходящи са мехлемите, защото носът е с чувствителен епител.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа