Хремавото дете може да ходи босо

Кои сополи налагат лечение, съвети от педиатър

04 март 2021 г.

Снимка: Getty

Когато детето е хремаво, може да го оставите босо. При условие, че свекървата няма да идва на гости, защото като като го види, може да получи инфаркт. Това е един от най-шокиращите съвети, които д-р Евгени Комаровски дава в Instagram.
Там той отговаря на

най-популярните въпроси за сополите

- Зелените и жълтеникави сополи "не са причина за някакви решителни действия". Сополите придобиват такъв оттенък, когато болестта продължава повече от пет до шест дни, обяснява д-р Комаровски.

- Ако хремата не премине за повече от десет дни, просто се успокойте. „Ако сополите не пречат на детето, не затрудняват дишането през носа и то има  апетит, не се притеснявайте.  Но ако секретът се сгъсти, започнете промивки на носа с физиологичен разтвор", съветва педиатърът.

- Ако по принцип детето ходи босо у дома, не си струва да му слагате чорапи, само защото носът му тече. Но, ако баба ще идва на гости и това ще я хвърли в истерия, а обясненията ви не помагат, тогава можете просто да обуете хлапето за няколко часа. Педиатърът съветва баби и директно се обръща към тях: „Ако детето иска да ходи босо, тогава го оставете!“.

- По въпроса дали се налага водата, която детето пие да е затоплена, педиатърът е категоричен: ако то иска, може. Но това не е задължително.
- Що се отнася до разходките в студа, педиатърът не ги забранява. Единствената категорична забрана е, ако навън е необичайно студено, а детето има температура. Но разходката не бива да се отменя, защото детето е с хрема. Сополите не са извинение да затворите хлапето у дома и да пропуснете да го изведете на чист въздух.

- Хремавото дете може да плува в басейна, но само при положение, че няма риск да зарази други хора.
Най-силна реакция и най-много коментари в мрежата имаше съветът на д-р Комаровки за босите крака.
Ето и обяснението на специалиста. „Ако още от раждането краката на детето винаги са топли, тогава тялото губи способността си незабавно да реагира на контакт със студената повърхност. И ако то е свикнало да ходи босо, тогава няма голяма разлика.“

Мона Василева

Коментари
Последни видеа