Вирусът на грипа е по-прилепчив към децата

Какво да правим, ако се разболеят

29 януари 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Децата по-лесно пипват грип и боледуват по-тежко, защото имунната им система е „девствена”. Те нямат антитела от предишна среща с вируса и не са изградили никаква защита, а имунната им система още е в процес на развитие, обяснява педиатърът д-р Атанас Мангъров, шеф на Детско отделение в Инфекциозна болница в София.

Това е първата причина.
Втората е, че от ранна възраст те са на ясли, детска градина или в училище, където контактите между болни и здрави деца са близки. Рискът детето да се зарази и висок. 
И, не на последно място, те са по-уязвими, заради чисто физиологични особености на организма им.

При кихане, кашляне, размяна на играчки и предмети с болни, вирусът на грипа лесно се предава. Той е устойчив и се задържа върху повърхностите. На топло в стаята той „живее“ до 15 часа, а издържа и на студ, макар и доста по-кратко.
Вирусът е силно заразен. Ако в стаята има едно болно дете, поне 15 са с риск да се заразят, твърдят педиатри.

Това е така и заради особености на лигавица на носа и гърлото, която при малчуганите е особено „гостоприемна“ за вируса. Тя е наситена с повече слузни жлези, които работят активно и образуват слуз. А тя има свойството да „поема” вирусите , които летят във въздуха и се разпръсват при говорене, кашляне или кихане. 
След като прилепи вируса, слузта го задържа в нещо като капсула – пази го и му създава комфортни условия, за да се размножи.

Снимка: Shutterstock

Какво да направим, ако детето се разболее

- След консултация с педиатъра, родителите трябва да се настроят, че болестта ще продължи поне 7-10 дни. И при всяко влошаване на състоянието отново да се консултират отново с лекаря.
В ранна детска възраст усложненията на грипа - бронхеолити, бронхити и пневмонии, могат да настъпят много бързо. Затова състоянието трябва да се контролира от лекар.

- Родителите да щадят силите на детето възможно най-много. Добре е то да остане на легло, особено, ако е по-малко.

- Да не го хранят на сила. Ако няма апетит, да пие повече чай и вода.

- Ако е с обилна хрема или влажна кашлица, е добре да се спрат или поне да се ограничат до минимум млечните храни и захарта. Защото това са слузообразуващи храни. И, ако не изключим тези храни от менюто на малкото дете, независимо че го лекуваме и вземаме мерки да изчистим организма, няма да постигнем необходимия ефект.

- Ниската температура 37.1ºС е знак за болест точно толкова тревожен, колкото и когато детето има 38,9ºС.

Ако градусите са високи, това не значи, че е по-болно, отколкото при по-ниски. Колко е болно детето се определя по други критерии и то от педиатъра.

- Поне 48 часа след като температурата е паднала, то не бива да излиза навън, дори времето да е слънчево.

- Лечението на малкото дете трябва да става под контрол на лекар. Всякаква лечебна „самодейност“ може да е опасна за детето, предупреждават педиатри.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа