Каква е препоръчителната доза и има ли риск от алергии
Жена яде бадеми на закуска. Снимка: Getty
Ядките са източник на основни мазнини, протеини и витамини. Но защо лекарите съметват бъдещите майки ядат бадеми сутрин? Има ли риск от алергии и какви са препоръчителните количества на ден?
На тези въпроси отговаря експертът по хранене и диететика д-р Ксения Варакина-Митрай.
Твърдението, че консумацията на ядки по време на бременност може да причини алергии при детето в бъдеще, няма научно потвърждение.
Единствената причина жената да ги избягва, е ако тя има непоносимост към бадемите. Ако има алергия към ядки, е по-добре да се консултира със своя лекар.
Но ако преди бременността е яла спокойно спокойно бадеми, най-вероятно няма да има алергия и по време на бременността.
Според едно научно изследване жените, които ядат ядки в началото на бременността, имат по-умни бебета. Тези деца имат по-добра памет, бяха по-внимателни и по-бързо усвояват определени умения.
Експерти от Барселонския институт за глобално здраве изследвали 2200 двойки майка-дете. Жените попълвали въпросник за хранителните си навици, а децата им били подложени на няколко изпита. Учените оценявали техните умения, внимание и памет на 18 месеца, 5 и 8 години. Тези, чиито майки са яли най-много ядки през първия триместър, получили по-високи резултати.
Това може да се дължи на факта, че бадемите са с високо съдържание на фолиева киселина и незаменими мастни киселини като омега-3 и омега-6. Тези компоненти могат да се натрупват в нервната тъкан, особено в предния дял на мозъка, засягайки мисленето и паметта.
Фолиевата киселина се предписва и по време на бременност като добавка, тъй като има благоприятен ефект върху образуването на ДНК и РНК, които са в основата на всички клетки в тялото. Фолиевата киселина е необходима и на всички бързо делящи се тъкани на тялото.
Бадемите са една от полезните храни в нашето миню. Те съдържат основни мазнини, протеини и витамини, които също са необходими за здравословния растеж и развитие на детето. Включването на малки количества бадеми във вашата диета може да помогне за поддържане на здравословна бременност.
Ето само някои от полезните им свойства:
- Бадемите съдържат фолиева киселина, която подпомага формирането на мозъка и нервната система на плода.
- Богати са на здравословни ненаситени мазнини и сложни въглехидрати.
- Имат антиоксидантно, противовъзпалително и хипогликемично действие. Затова предотвратяват метаболитни проблеми по-късно в живота, особено при високорискови бременни със затлъстяване и диабет.
- Бадемите намаляват нивото на хормона на глада грелин и, обратно, повишават нивото на лептин, хормон, който потиска апетита. Това улеснява поддържането на здравословно тегло по време на бременност.
- Ядките са богати на желязо, което подпомага развитието на детското сърце и имунитета.
- Изследванията показват, че яденето на бадеми помага да се увеличи количеството алфа-токоферол, съединение в кръвта, което регулира кръвното налягане.
Жена сипва в шепата си ядки. Снимка: Getty
Най-добре е да включите около три шепи ядки на седмица (90 грама) в диетата си през първите три месеца от бременността. Изследователите препоръчват бадемите, както и другите ядки, като източник на здравословни мастни киселини.
Най-безопасният начин да ядете бадеми е да ги накиснете във вода за една нощ и да отстраните ципите преди консумация. Това освобождава хранителни вещества и ензими, които са полезни за храносмилането и които разграждат мазнините.
Бадемите са трудно смилаеми, така че е по-добре да ги консумирате сутрин или преди обяд. Може да ги добавите към сутрешната каша или към обичайната закуска.
Полезните вещества, съдържащи се в тази ядка, се усвояват по-бързо, ако се консумират на празен стомах.
По-добре е да не ги ядете следобед. По това време основният метаболизъм се забавя и висококалоричната ядка може да доведе до наддаване на тегло.
Мона Василева
Редица изследвания се фокусират върху негативната взаимовръзка с индекса на телесна маса.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари