7 правила на масата, на които е добре да научите децата

Ето как те да се държат по време на обяд или вечеря, независимо дали сте у дома, сами, с гости или на заведение

02 ноември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Да накарате детето да седи на масата възпитано и да спазва основните правила, изобщо не е лесно. Може да се каже, че това е едно от няколкото големи предизвикателства пред родителите.

Не бива да се успокоявате, че у дома няма кой да види малчугана и да му позволявате всичко, само за да си изяде храната или да има мир и спокойствие. Ако свикне да прави каквото си иска вкъщи, трудно ще успеете да го накарате да се държи „правилно“, когато е и пред хора.

Възпитаването на култура на храненето обаче е възможно с малко повече търпение, дипломатичност и разбира се, придържайки се към правилата. Нали точно това целите – да научите детето да ги спазва.

На първо време не опитвайте да постигнете всичко изведнъж. Започнете бавно, но методично. И не затрупвайте детето с много изисквания.

На този етап е важно да усвои седемте златни правила на храненето на масата, те са му напълно достатъчни и са добра основа, която с времето може да надгражда. Ето кои са те и как да постигнете добри резултати.

Снимка: Shutterstock

1. Винаги сядайте на масата заедно

Дори децата да са много малки, те трябва да свикнат, че семейството сяда заедно на масата, за да се храни. Ако ги научите да се хранят предварително (за да не останат случайно гладни) или ги преследвате из цялото жилище с паничка и лъжичка в ръка, не може да очаквате, че след 1-2 години или повече, те с удоволствие ще сядат до вас на масата за обяд или вечеря. Напротив – ще продължат да се хранят по вече утвърдения начин, тоест като единаци.

Това е и една от най-честите грешки на родителите, смятат експертите. Научаването на това правило трябва да започне от най-ранна възраст, още докато бебето е в своето детско столче за хранене, съветват те.

2. Не говорете с пълна уста

Да, точно така! Не те, а вие не говорете с пълна уста. Когато правите това – съзнателно или не, всъщност предавате грешно послание и показвате един от многото вредни примери, които детето попива веднага. После няма защо да му се сърдите, че прави това, след като и вие го правите.

Затова, преди да обяснявате това правило, сами променете своите навици и бъдете добър пример.

3. Пие се от чаша, не от бутилка

Това е едно от правилата, които сякаш се изплъзват и минават „между капките“. Причината е, че повечето родители не обръщат достатъчно внимание на това действие, до момента, в който вече се превърне в неприятен навик.

Може би се успокоявате от мисълта, че е по-важно детето да пие вода и да не е жадно, а как ще го прави – няма чак такова значение. Напротив – има, при това голямо! Ако забележите малчугана да надига директно бутилката, по-добре навреме променете това и го помолете да пие от чаша.

За щастие това е едно от най-лесните за усвояване правила. Достатъчно е да му напомняте една седмица за чашата и детето ще добие навик да я използва.

4. Използвайте думите „Благодаря“ и „Моля“

Тези думи, както и „Може ли?“, използвани по време на обяд или вечеря, всъщност са въведени от папа Франциск.

Може да ви звучат леко театрално, но ако се замислите те са в основата на всяко възпитание и наистина учат децата да бъдат вежливи и да уважават околните. След като правят това на масата, най-вероятно те ще се държат по същия начин и в обществото.

Не е толкова сложно за изпълнение. Отново в действие влиза личният пример. Когато поискате някой да ви подаде хляб, започнете с „Може ли“, а не с „Дай!“. И не пропускайте да кажете „Благодаря“ след като го получите. А другият нека отговори с „Моля“. Толкова е простичко, но пък учи децата на правилно поведение.

5. Внимавайте да не се изцапате

Има деца, които се хранят изключително чисто и внимателно. Други се цапат така, че после ви иде директно да ги вкарате в банята.

Всичко това се учи отново чрез примера, който дават родителите. Ако вие се храните с лакти на масата, говорите с пълна уста и не обръщате внимание на лекетата, които остават от храната по дрехите или покривката, то и децата ще правят това.

6. Не на таблетите, мобилните телефони и телевизията

Те нямат място на масата, когато се храните, не са желан и здравословен сътрапезник. Така че не учете децата от малки да се хранят, гледайки любимите си филмчета или играейки на таблета/телефона.

Разбира се, вие също трябва да спазвате това правило, иначе е нечестно и не давате добър пример.

Снимка: Shutterstock

7. Не използвайте приборите за хранене вместо играчки

Това е част от обучението, което не бива да подценявате. Децата трябва да знаят кой прибор за какво служи и да започнат да ги използват, съобразно възрастта си.

Но да използвате вилицата или лъжицата вместо играчката, за да залъжете детето и да успеете да му пъхнете в устата нещо, което то категорично отказва да опита, е определено грешен подход.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.