Кои храни стимулират контракциите

В последните две седмици преди раждането това може да ви бъде както полезно, така и да доведе до неприятни странични ефекти

13 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Последните няколко седмици от бременността са наистина най-трудните. От една страна вълнението и умората нарастват, появява се страхът от раждането.

Какво може да направите? За всичко това е писано много и най-вероятно вече сте прочели достатъчно, за да успеете да се успокоите и подготвите. Защото спокойствието е наистина много важно в този момент.

Има обаче още нещо, за което вероятно не сте се замисляли. Става дума за храната, която консумирате. Защото в края на бременността, някои продукти могат да стимулират контракциите.

Снимка: Shutterstock

Какво е важно да знаете

Ако сте в края на бременността, тоест между 39-та и 40-та седмица, вероятно ви е вече доста тежко и нямате търпение бебето да се роди. В този случай няма проблем какво точно ще хапвате. Дори може умишлено да консумирате определени храни, защото така има шанс да ускорите раждането. Според учените няма чудодейни хранителни средства.

Ако все пак решите да опитате, трябва много да вниимавате, защото много от храните, за които се смята, че ускоряват раждането, причиняват стомашно-чревни разстройства или диария, които всъщност провокират маточни спазми и контракции. Ако тялото ви е готово за раждане, тези спазми и контракции вероятно ще ускорят процеса. Но пък дали си заслужават страничните ефекти? Добре е да се консултирате с лекаря си, преди да опитате дали те наистина действат.

Ето с кои „препоръчвани“ храни е добре да внимавате!

Рициново масло: Има мощно слабително действие, което може да причини силен дискомфорт и дехидратация. Бъдете много внимателни!

Масло от вечерна иглика: Съдържа Омега-3 мастна киселина, наречена гама линоленова киселина или GLA, предшественик на простагландините. А простагландините, открити също и в сперматозоидите, са хормоноподобни вещества, които спомагат за изглаждане на шийката на матката, което е подготовка за раждането.

Снимка: Shutterstock

Ананас: Може би сте чели, че ако изядете цял ананас ще ускорите раждането. Дължи се на ензима бромелаин, който се смята, че помага за изглаждане на шийката на матката и предизвиква контракции. Тази теория все още не е подкрепена от клинични доказателства.

Пикантни храни: Пикантната храна може да раздразни червата, също като рициновото масло, и да причини маточни спазми и контракции. Отново няма доказателства в подкрепа на тази теория.

Патладжан: Яденето на патладжан за предизвикване на раждане не е проучено, така че няма медицински доказателства, че наистина действа. Според една американска теория, когато бременните жени изядат цяла порция патладжан, те могат да очакват раждане в следващите два дни.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.