Мляко за бременната като антидепресант

От помощ е в първите 3-4 месеца след раждането

Снимка: Guliver / iStock

Японски учени анализираха менюто на майката, за да определят коя храна може да влияе на следродилната депресия. Така установиха, че пиенето на мляко по време на бременността намалява рисковете.

Учени от университета Кюшу в Окинава откриха връзка между консумацията на мляко и следродилната депресия. Те стигат до този извод, след като анкетират 1319 бременни в деветия месец.

Всяка от тях отговаря на въпроси за възраст, брой на деца, периоди на депресия при някой член от семейството, работа, образование, килограми, дали тя е пушила по време на бременността, дали бебето е родено по естествен път или с цезарово сечение, пол и тегло на новороденото. 

Резултатите от проучването сочат, че тези жени, които са консумирали най-малко мляко през бременността си, са изложени на най-голям риск от депресия в първите 3-4 месеци след раждането.

„Протеини, липиди, витамини, минерали ... млякото съдържа много натурално активни субстанции, които носят полза за здравето“, казват изследователите. 

Японските учени обаче нямат обяснение защо прясното, киселото мляко и сиренето въздействат като антидепресант. Възможно е ефектът да се дължи на съчетанието между калция и витамините, или на другите биологичноактивни съставки.

Учените ще продължат да изследват ефекта на млякото, за да потвърдят резултата.

Източник: famili.fr

Коментари
Последни видеа