Бременни, пийте вода, богата на магнезий

Два литра на ден срещу констипацията

Снимка: Guliver / iStock

Всяка бременност е съпроводена с временни неразположения - гадене, повръщане, отоци по краката, упорит запек, болки в кръста ...

Запек

Бременността нарушава хормоналното равновесие и прогестеронът в този период се увеличава. И това обяснява временното неразположение на жената.
Месец след месец бебето заема все повече място, притиска и размества вътрешните органи, като затруднява перисталтиката на червата и изчистването им.

Затова Световната здравна организация препоръчва допълнителен прием на желязо.
А, за да се избегне упоритият запек, е добре жената да не се застоява на едно място, а да се движи възможно най-много. Въпреки това с напредване на бременността и проблемите с констипацията стават по-изявени.

Да се пият поне 2 литра вода на ден

Това е един от най-честите съвети. И той е свързан с естествените процеси в тялото за хидратация и чистене.
Другият съвет е да се консумират много фибри - пълнозърнести продукти както и бадеми, орехи, авокадо, артишок, леща, спанак, круши, сини сливи ...
Добре е също така всеки ден бременната да ходи пеша – като нормата са 10 000 крачки или около 2-3 километра и да пие много вода и течности.

По време на бременността нуждите от течности се увеличават. Два литра на ден удовлетворяват нуждите както на майката, така и на бебето в утробата.
Ако жената страда от констипация, е добре минералната вода да е богата на магнезий. Един литър от нея задоволява 31% от дневните нуждите за доставка на магнезий, които са около 119 милиграма, сочи ново проучване. 
Тази минерална вода се прероръчва, защото магнезият е един от природните лаксативи, които нямат странични и нежелателни действия.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа