Детето пие вода по време на ядене. Това не е ли вредно?

Отговор на митовете дава специалист гастроентеролог

22 октомври 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Има такъв особено популярен мит, че ако детето пие вода, докато се храни, ще разреди прекомерно съставките на стомашния сок и така храната няма да може да се смели и да се усвои пълноценно. Това обаче наистина е мит и то неверен, твърди гастроентерологът д-р Алексей Головенко пред deti.mail.ru

На практика съставките на стомашния сок не могат да се променят от водата, която се пие. 
Чаша вода не може да промени киселинността в така степен, че храната да не може да бъде преработена. Така че не е вредно детето да пие вода, без значение какво яде.

Друг популярен мит твърди, че пиенето на студена вода по време на ядене пречи на усвояването на храната. И аргументът е, че в студената вода мазнините се разтварят трудно. Затова мазните чинии и тенджери не могат да се измият със студена вода.

„За съдовете това е така, ако не се използва надеждно измиващо средство. То успява да отмие мазнините дори със студена вода. Такава роля играят съставките на стомашния сок и ферментите в цялата храносмилателна система. Те са като измивното средство – помагат на детето пълноценно да усвои храната, дори ако тя е мазна, а водата, която пие е студена“, обяснява специалистът.

 

Коментари
Последни видеа