Плодовият сок – през ден-два в менюто на детето

Съдържа много захар, създава риск от диабет

15 септември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Въпреки че пресният плодов сок е витаминна бомба и ползата му за децата е неоспорима, той не бива да присъства в менюто всеки ден. А родителите често не им отказват и готови форми – сок в шише или кутия. Това не е добра идея, твърди специалистът по хранене д-р Анджелика Дювал.

Проблемът е в количеството захар, което се съдържа в готовите сокове, а прекаляването с тях може да доведе до здравословни проблеми. Затова диетоложката съветва да се внимава не само с консервираните, но и с прясно изцедените сокове.
Според нея количеството захар, което съдържат плодовите сокове, не е от полза за здравето и натоварва силно задстомашната жлеза, която при децата още е в процес на развитие и изграждане.

От друга страна всеки ден  храненето им включва много от така наречените "прости", рафинирани захари. Затова панкреасът е силно натоварен. Ежедневната консумация на сокове допълнително го затруднява даги  преработи, а  това може да отключи диабет, обяснява д-р Дювал.
 Тя съветва жаждата да се задоволява с вода, а от газираните напитки детето въобще да се откаже, защото освен захар, те не съдържат нищо полезно за здравето му.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа